Política 26/03/2019

La UE i l'economia centren la trobada de terceravia amb l'EFA

La formació proposa unes relacions amb Europa estretes, amicals i profitoses, determinades exclusivament per l’interès d’Andorra

Ara Andorra
2 min
Un moment de la trobada dels candidats de terceravia amb l'Empresa Familiar Andorrana. / TERCERAVIA

Andorra la VellaEls tres primers candidats de la llista nacional de terceravia, Josep Pintat, Joan Carles Camp i Ruth Vila han presentat les seves propostes de futur als membres de l'Empresa Familiar Andorrana (EFA). Els candidats han fet incidència en dos àmbits: l'econòmic i l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE).

En el primer han explicat que duran a terme els canvis necessaris, legislatius i de procediments, per tal que un empresari pugui crear i registrar una nova empresa en un termini màxim de quinze dies. Així mateix, consideren que cal atraure empreses d'alt valor afegit legislant adequadament, respectant les bones pràctiques internacionals, en aquells sectors que siguin complementaris a l’oferta actual. Una llei de biomedicina, una d'actius virtuals ('blockchain'), el desenvolupament del comerç en línia i l'obertura de centres mèdics especialitzats han estat altres de les propostes en el terreny econòmic.

Pel que fa a l'acord d'associació amb la UE, un tema que interessa i molt l'EFA, Pintat ha explicat que l'objectiu és establir-hi unes relacions estretes, amicals i profitoses, determinades exclusivament per l’interès d’Andorra i marcades pels resultats d’un estudi d’impacte econòmic, social, polític i jurídic en profunditat, realitzat per experts independents. Els resultats d’aquest estudi es faran públics i se sotmetran a la discussió i la posterior aprovació del Consell General i de tots els sectors socials i econòmics andorrans.

La proposta de la terceravia en aquest àmbit és que Andorra, la Unió Europea i els seus estats membres han de mantenir plena competència per adoptar i aplicar les seves pròpies lleis i els reglaments que regulen l’activitat econòmica, i en particular, la salut pública, els serveis socials, la fiscalitat, l’educació pública, la seguretat, el medi ambient, el turisme, la privacitat, la protecció de dades, i la promoció i protecció de la diversitat cultural.

L'EFA s'està reunint amb tots els representants dels partits amb llistes nacionals per conèixer de primera mà el seu posicionament en determinats temes. Cal recordar que ara mateix una de les seves prioritats és la d'un aeroport per a Andorra, ja sigui el de la Seu d'Urgell o un en el propi país.

stats