Política 02/03/2015

17 vots trenquen el somni dels Liberals

"Un vot pot decidir el canvi d'un país", lamenta Pintat, "ha estat una llàstima que al final no s'hagi pogut aconseguir"

Jordi Domingo
2 min
Ferran Costa, Joan Carles Camp i Josep Pintat / J.D.

Escaldes-EngordanyEl moment més sorollós d'aquest diumenge a la nit a l'Hotel Roc Blanc, la seu des d'on ha seguit la jornada electoral la formació liberal, no han estat els aplaudiments a Carles Naudi, Judith Pallarés, Josep Majoral o Carine Montaner, els consellers generals electes de la Massana i Sant Julià de Lòria, tampoc no ha estat l'ovació final després del discurs de cloenda, en el qual Josep Pintat, Jordi Gallardo i Ferran Costa ha anunciat que han tornat "per quedar-se". L'escena més intensa ha estat la que s'ha viscut quan a la pantalla gegant de l'escenari s'anunciava que disset vots ordinencs donarien dos consellers generals als Demòcrates per Andorra, donarien la majoria absoluta als taronges -que tornaran a governar, amb quinze escons raspats- i trencaven el somni liberal d'aconseguir no ja governar, sinó de refer l'ordre parlamentari actual. S'ha fet el silenci. Ensordidor. Alguns diran que, fins i tot, es podien sentir les celebracions des de l'Hotel Diplomàtic.

La sensació global, però, ha estat agredolça, perquè sí que s'han viscut com un èxit els vuit consellers generals que plantaran cara, des de l'oposició, als de Martí, aquesta legislatura. "La segona força", com ja s'ha proclamat Pintat, qui ha estat rebut amb una tancada ovació pels volts de la mitjanit a Escaldes-Engordany. La seva primera declaració ha definit la jornada: "un vot decideix el canvi d'un país, ha estat una llàstima que al final no s'hagi pogut aconseguir". Pintat ha entrat al saló del soterrani de l'hotel amb el xip d'oposició ja al cap, una oposició "rigorosa, constructiva i amb esperit d'Estat", ha dit, perquè "els moments són prou difícils com perquè tots hi posem de la nostra part".

El candidat electe i líder dels Liberals ha viscut la jornada tranquil·lament, i de fet ha destacat que "les jornades electorals a Andorra són sempre molt pacífiques i la gent s'hi involucra molt". Ara bé, la baixa participació, una culpa que ha pesat sobre els caps de tots els candidats a les diferents seus, ha obligat Pintat a reconèixer que "la ciutadania perd la confiança en els polítics i això s'ha d'intentar recuperar". Tot seguit ha fet el primer pas per aconseguir-ho: "el poble andorrà és molt responsable i val molt la pena lluitar per Andorra i la seva gent".

La cara més amable de la moneda ha arribat per als representants de la Massana i Sant Julià de Lòria que, de fet, han portat agendes paral·leles durant tota la campanya i una certa autonomia. "És una llàstima pels altres companys, pels amics que han treballat molt fort i s'hi han implicat molt, quan et quedes a poc encara dol més", explicava Pintat, quan feia estona que els candidats d'Ordino i Encamp, Antoni Valentí Martí i Antoni Riba, havien marxat de la sala decebuts.

"Tots haurem de posar el millor que tinguem perquè Andorra tiri endavant", ha afegit Pintat, en la línia de responsabilitat que també ha manifestat el guanyador de la Massana, Carles Naudi. I ha conclòs: "faré la feina d'oposició amb rigor i seriositat, ja ho anireu comprovant".

stats