Premium Opinió 20/05/2014

Gaymz

Encara que la majoria política actual busqui eufemismes, vulgui emparar-se en dubtes interpretatius de caràcter jurídic o menysvalorar el debat, l'equiparació de drets és majoritàriament acceptada i tard o d'hora serà una realitat

i
Albert Roig
2 min

Andorra la VellaEls aplaudeixo perquè sóc dels que penso que fins que les coses no esdevenen normals han de reivindicar-se, s'han de fer visibles. No sé quants seran, ni si les activitats que organitzin acabaran tenint èxit, si respondrà la gent -les societats petites tendeixen massa sovint a estar dominades per la hipocresia-, si tindrà perdurabilitat en el temps, però certament mentre les persones siguin discriminades per la seva orientació sexual, mentre no vegin reconeguts els seus drets, mentre no parteixin en condicions d'igualtat amb els heterosexuals caldrà sempre reivindicar-se per ser algun dia acceptats dins de la normalitat jurídica i social del país.

Certament que amb els anys, des que en fa més de deu va sorgir la plataforma Som com Som, el país ha anat evolucionant -de forma lenta- en la discriminació vers el col·lectiu gai. El que abans només era motiu de rialles i acudits, ara ja forma part del debat col·lectiu, de la societat, dels poders públics... i encara que la majoria política actual busqui eufemismes, vulgui emparar-se en dubtes interpretatius de caràcter jurídic o menysvalorar el debat, l'equiparació de drets és majoritàriament acceptada i tard o d'hora serà una realitat.

El criteri de Govern sobre la proposició de llei relativa al matrimoni homosexual presentada pels socialdemòcrates defineix clarament la manera d'actuar que ha tingut aquest Executiu en els temes relacionats amb els drets de les persones: un sí però no, un jo voldria però no puc... molt "martinià" tot plegat: dos copets a l'esquena, tens raó, jo penso com tu, però no ho faré... (o ara no és el moment, o la prioritat és sortir de la crisi...)

Però el debat sobre el matrimoni homosexual és damunt la taula i ningú se'n pot escapar, un grup d'advocats n'ha impulsat el debat jurídic, el col·lectiu implicat es mou i s'organitza, comencen a visualitzar-se demandes, i el moviment pot anar creixent a cada passa que barri el poder. No n'hi ha prou amb propostes edulcorades que es pugin fer des de la majoria parlamentària, i ja no només perquè la Constitució mana que tots som iguals davant la llei, sinó perquè no hi ha cap fonament jurídic ni científic que pugui evitar-ho.

I mentre això no es produeixi caldrà que existeixin iniciatives ciutadanes, caldrà que sorgeixin col·lectius com Gaymz, o Som com Som en el seu dia, i que quan una caigui se n'aixequi una altra, fins assolir l'objectiu.

stats