Premium Opinió 17/06/2014

Govern “fast food”

L'executiu andorrà s'apunta a la moda gastronòmica amb un ministre inaugurant un local de menjar ràpid i un altre fotografiat en una hamburgueseria

i
Bru Noya
2 min

Internet va ple de receptes, es publiquen molts llibres de cuina, hi ha blogs amb milers de seguidors i els programes a l'estil 'Masterchef' estan introduint l'ànsia de cuinar de pressa, sense el xup-xup ni la paciència de les padrines. Els cuiners anglosaxons, que sempre han estat un referent gastronòmic més aviat discret, són les estrelles mediàtiques i les cuines s'han convertit en lloc de baralles, discussions i menyspreus com si fossin una versió del joc 'Street Fighter'. El 'crudisme' o 'raw food', amb els aliments sense cuinar, està a l'alça així com el fet que tot té antioxidants, i no s'escapen d'aquest reclam publicitari ni la sal, ni les fulles de coca.

La cuina de llarg recorregut i d'hores de cocció sembla una cosa del passat, com els imants que recordaven al conductor allò de ''papá, no corras" amb la foto de la dona i els fills, el gosset de peluix que movia el cap amunt i avall, aquelles corretges que es posaven a tocar del tub d'escapament i que, teòricament, havien de servir perquè els passatgers no es maregessin, els botiguers amb un llapis a l'orella o la gent que es llepava el dit abans de passar les pàgines d'un diari. La Thermomix i altres aparells han engolit moltes pràctiques que havien sobreviscut a canvis de clima, formes de vida, poder i esclavitud, conquestes i servituds.

Santa Teresa de Jesús ens va assegurar que Déu també està entre cassoles, però ara la religió de la gastronomia està oficiada per uns gurus indiscutibles d'una parròquia de crèduls i esnobs. Apareixen en programes de televisió que haurien de ser capaços d'obrir-nos la gana, cosa difícil amb 'Pesadilla en la cocina' i, per a ells, els remordiments són una cosa molt llunyana i desconeguda que habita en algun bassal del riu Parnaiba.

Les noves tendències gastronòmiques no han passat desapercebudes al Govern d'Andorra, sempre receptiu i atent a les innovacions i a les modes. Fent cas del que diu el cuiner Ferran Adrià en el seu llibre 'Bojos pel pa' que, aquest, és un dels productes màgics amb un preu assequible, ja tenim un ministre inaugurant una botiga especialitzada en entrepans a l'avinguda Carlemany d'Escaldes-Engordany. I les hamburgueses no són tan dolentes, sobretot si estan elaborades amb carn del país, perquè un altre ministre es va fotografiar durant l'Andorra Red Music en un estand d'una cadena d'hamburgueseries.

Els hauríem d'enviar ràpidament a l'illa grega d'Icària, el lloc de la vida eterna i on la longevitat de la població és una cosa corrent. Un de cada tres passa dels 90. El secret és una dieta basada en l'alt consum de llegums i verdures, poca carn, poc sucre, força patates i infusions, llet de cabra i vi. Malauradament, però, no els podem traslladar allà. Necessiten hamburgueses i entrepans de llom. Estan molt prims.

stats