Premium Opinió 30/04/2014

L'enquesta com a argument

No es tracta de discutir la tècnica, sinó la interpretació, l'ús i les conseqüències d'aquests treballs, i que es converteixin en substituts del debat, la crítica i el diàleg

i
Bru Noya
2 min

Andorra la VellaImatges de bromes, música inquietant, il·luminació tèrbola i ombres de misteri. No és una pel·lícula de terror, el navegador Internet Explorer o la implantació de l'IRPF. És la presentació d'una enquesta. De fet, no és res més que una sèrie de resultats que cal interpretar, tot i que, en el cas de la d'opinió política 2014 del Centre de Recerca Sociològica, són més estranys que la parella Woody Allen - Soon Yi.

El president del grup mixt, Jaume Bartumeu és el polític més valorat, però Demòcrates per Andorra és el partit amb més intenció de vot, tot això després que la població enquestada suspengui la gestió del Govern. També baixa el grau de confiança en les diferents institucions, excepte en els coprínceps, quan Hollande, a França, té la cota de popularitat allà on estaven enterrats els videojocs d''E.T. L'extraterrestre' d'Atari i, Vives, a jutjar pels comentaris a notícies, hauria d'estar pitjor que Dràcula sota el sol.

És, però, el que tenen les enquestes, aplicació en paper o en format digital de la famosa capsa de bombons de Forrest Gump: fins que no l'obres no saps que et tocarà. N'hi ha que són menys fiables que un avió de la flota oficial de la casa reial espanyola, d'altres que són més complicades de desxifrar que les lletres de les cançons dels Manel, algunes que tenen tan d'interès com un pernil en un restaurant vegetarià i poques que són tan previsibles com la imputació per frau fiscal de Montserrat Caballé. És un gènere que apassiona els polítics i els periodistes però que provoca badalls entre els ciutadans perquè els resultats no poden mostrar altra cosa que la fotografia molt moguda de la realitat, ja que la gent no acostuma a dur a terme el que opina. I la qüestió no és discutir la tècnica, sinó la interpretació, l'ús i les conseqüències d'aquests treballs, i que es converteixin en substituts del debat polític, la crítica i el diàleg.

Perquè el gran perill és que s'acabi governant a cegues. Mirant informes d'agències internacionals, reaccionant a les notícies de la premsa i interpretant enquestes. I que, sobretot, l'absència de valors faci que davant de qualsevol dubte sempre hi hagi qui presenti una enquesta com a argument definitiu a l'hora de prendre una decisió: un reajustament ministerial, un projecte de llei o un avançament de les eleccions.

stats