Premium Opinió 07/07/2014

La crisi s'ha acabat

La fi de la crisi és això, o per a això ens han preparat: sobreviure en un entorn hostil, ja que no hem vingut a gaudir de l'existència, sinó a patir-la gràcies a uns quants que ens van ficar en un sistema descarnat

i
Albert Roig
2 min

En el darrer Debat d'Orientació Política vam poder assistir a un duel de xifres entre Toni Martí i Jaume Bartumeu sobre les dades de població activa i de desocupació que, per ser francs, va quedar només en això en un pim-pam, sense el pum. És a dir, el cap de Govern va fer la seva lectura de les xifres, el líder del grup mixt ho va fer des del seu punt de vista... i ens va faltar el desenllaç, o sigui, les polítiques reals, i no d'aparador o de recerca de titular, perquè els joves no es vegin obligats a marxar per obrir-se un camí laboral si no volen, perquè molts dels assalariats que es queden sense feina no hagin de tornar al seu país si no volen, polítiques per fer front a l'atur que ja tenim de forma estructural i la creació de llocs de treball que no siguin precaris i amb salaris dignes.

La lectura positiva de les xifres que fa el Govern formen part d'un mantra que té dos ítems centrals, i que se sustenten un amb l'altre. El primer, la demanda de negocis per instal·lar-se a Andorra com a conseqüència de l'obertura econòmica. El segon, la tan repetida frase "mai tornarem a viure com abans". Doncs, si em permeteu la ironia, ja ho tenim! Com no ho havíem vist abans! El còctel d'aquests dos ítems fa que puguem dir ben alt i ben fort que la crisi s'ha acabat, que ens aixecarem al matí i ho veurem als carrers, a les empreses de cada un, a les vendes i als sous i condicions laborals dels assalariats.

I és que la fi de la crisi és això, o almenys per això ens han estat preparant des del 2008: sobreviure en un entorn hostil, que hem vingut a aquest món, no pas a gaudir de l'existència, sinó a patir-la gràcies a uns quants que ens van ficar en un sistema descarnat, el capitalista, i en van abusar. Farien bé aquests, tant els que ens hi van ficar com els que canten elogis de les migrades xifres positives, de llegir les crítiques al capitalisme del governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, reproduïdes per l'ARA aquest diumenge extretes del The Economist: "El fonamentalisme de mercat va contribuir directament a l'esclat de la crisi econòmica i a l'erosió del capital social associat" o "en una bombolla de privilegis regida pel principi de si toca cara, guanyo jo; si toca creu, tu perds" o una més "la manipulació de les xifres per al benefici personal era una pràctica molt estesa". Llàstima que Carney no va dir tot això i va actuar conseqüentment abans que tot esclatés i portés a la misèria tanta i tanta gent.

stats