De l’Observatori al Brasil

Esperonat per les percepcions de la població andorrana corro a comprar-me un televisor per seguir el Mundial de futbol

Els andorrans som una miqueta més optimistes amb la situació econòmica del proper any. Ho diu l'Observatori del primer semestre del 2014 del Centre de Recerca Sociològica, que és un instrument que vol mesurar les percepcions de la població sobre diversos aspectes de la societat andorrana i la seva evolució. Esperonat per la dada, corro cap a un centre comercial per comprar-me un televisor perquè l'oferta és més efímera que els consellers de François Hollande. Malgrat que, actualment, el futbol té més lírica que èpica, a l'estil de l'anunci d'Evax Salvaslip d'Isabel Coixet, un Mundial mereix un pla Renove.

Perquè no tot en el món audiovisual té la longevitat de Jordi Hurtado amb 4.000 programes de 'Saber y ganar' i, a més, veure jugar el Brasil, Espanya o França sense una pantalla d'alta resolució, format 16:9 i 921.600 píxels, és com una choni sense extensions, tacons, maquillatge i vestit de lycra. Encara que un supertelevisor no em garanteix res perquè cal que funcioni la fibra òptica i, segons l'Observatori, Andorra Telecom és, juntament amb la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, el servei públic que més queixes i insatisfacció genera. Si s'ha d'espatllar que ho faci durant l'Algèria-Corea del Sud i no a la final, perquè hauria de fer una sessió d'hipnosi amb un deixeble del professor Fassman per recordar el darrer cop que vaig gaudir amb un partit de seleccions, tot i que espero fer-ho aviat amb l'andorrana si s'estén la moda iniciada per l'handbol i el rugbi d'agafar jugadors estrangers per als equips nacionals.

Aquest també seria un bon tema a preguntar el proper semestre per l'Observatori ara que estan d'actualitat les enquestes esportives i els referèndums. Malgrat les acusacions sobre Qatar pel suposat pagament de diners per ser seu del Mundial de futbol 2022, la tendència general és la negativa a acollir grans esdeveniment esportius. Fa pocs dies, Cracòvia va retirar la seva candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern després que el 70% de la població votés en contra de ser-ne la seu. Abans, van descartar-se Davos/Saint Moritz, Estocolm i Munic.

L'organització del Mundial del Brasil ha costat 8.000 milions d'euros. A mi, el televisor amb pantalla corba i 55 polzades em pot sortir de franc. Només cal que endevini els noms de la campiona i de la subcampiona del Mundial. Però així com la regla del fora de joc marca l'accés al coneixement del futbol i si entens com s'aplica ja ets dins de l'església futbolística universal, el resultat dels partits, a diferència de l'Observatori, és imprevisible.