El túnel del terror

Les nostres pors tenen poc a veure amb la mitologia i molt amb la quotidianitat d'evasors fiscals, venda de dades de comptes bancaris i filtració de documents

Per preparar l'arribada de la supertempesta solar que alterarà la vida de la terra o per afrontar amb garanties d'èxit l'atac d' una tintorera mentre em banyo a la Costa Daurada he anat a buscar emocions fortes a les atraccions de la fira. Però el tren de la bruixa està en decadència i la dona malèfica i perversa que havia d'aterrir els clients ara s'ha de defensar dels intents d'agressió dels infants. Al túnel del terror, i segons m'explica el gerent, els monstres no provoquen cap pànic, ja sigui perquè molta gent no sap qui són o perquè no tenen recursos prou contundents o més adaptats a l'època que uns grans ullals, una capa negra, un jersei a ratlles verdes i vermelles, un rostre desfigurat, un barret esgrogueït i un guant de ganivets.

Així, Dràcula i Freddy Krueger només provoquen les riallades i les burles del personal. Caldrà renovar els personatges. Als Estats Units el grup Marvel de la Disney Corporation ha anunciat dos canvis que afectaran la seva mitologia: Thor serà dona i el Capità Amèrica un afroamericà. La reconversió respon a dos criteris gens mitològics com són l'ampliació del consum de superherois a un nou segment de consumidors i la correcció política.

El gestor del túnel del terror ho tindrà molt més complicat perquè el nostre terror té poc a veure amb la mitologia i molt amb la quotidianitat. És el provocat pel polític català i la seva família que pel davant donaven lliçons d'honestedat i pel darrere han amassat una fortuna d'un perímetre equivalent al de l'antic imperi otomà, el d'un empleat o directiu bancari que pot vendre les dades del teu compte al millor postor, o el del policia que demana un document a un departament del Govern d'Andorra per filtrar-lo dies després a un diari.

Et sents com un concursant de 'Supervivientes' i amb la constatació que la Llei de Protecció de Dades és més vulnerable que un intel·lectual, un actor o un escriptor acusats d'antisemitisme. I després de l'afer Pujol i de la manera de fer de certes persones, ja es poden omplir la boca els especialistes en neurociències del fascinant misteri i la infinita complexitat de les xarxes neuronals perquè al final tindran raó Faemino y Cansado quan diuen que el cervell és un carallot.