L'AAME demana unificar els criteris respecte a l'equipació dels monitors

L'associació continuarà treballant per l'elaboració del conveni col·lectiu, però també se centrarà en altres preocupacions dels instructors

Aquest dijous l'Associació Andorrana de Monitors d'Esquí (AAME) ha celebrat aquest dimecres una assemblea ordinària, on els socis han fet un balanç de la temporada passada. Un dels punts tractats va ser la necessitat d'unificar els criteris respecte als Equips de Protecció Individual (EPI). "Cap estació ens dona guants", ha afirmat el president de l'Associació, Carles Iriarte, mentre que altres accessoris com les ulleres de sol estan a disposició dels instructors depenent de l'escola per la qual treballin. També volen que aquest material s'adeqüi a la dificultat de la formació que donen, ja que "no és el mateix fer una classe a una pista verda que fora de pista".

A la reunió es va fer un balanç de la temporada anterior, una "temporada de traspàs" perquè va ser la primera en la qual es van aplicar els contractes regits pel Codi de Relacions Laborals, on s'estableix que només els poden fer 160 hores al mes i com a mínim un dia de festa a la setmana. En el debat es va arribar a la conclusió que "no s'ha incrementat el preu de l'hora", una de les principals demandes de l'AAME, i "continuen els mals usos". Iriarte ha destacat el cas de dos esquiadors amb més de 25 anys d'experiència que a la temporada van fer una reclamació relacionada amb el sou a l'escola on treballaven, una denúncia que va acabar a la justícia. Aquesta temporada els ha estat impossible trobar feina tant a la seva escola com a la resta d'empreses del país. "Actuarem per defensar els drets dels monitors", ha assegurat Iriarte.

Quant a l'elaboració d'un nou conveni col·lectiu, principal demanda de la temporada passada, el president de l'AAME ha assegurat que tenen un "bon retorn" amb les escoles, donat que ho veuen com una "bona idea". Una predisposició que no està a Ski Andorra, amb la qual porten "més d'un decenni" intentant negociar sense resposta. L'associació ha acordat continuar "a la disposició del patronat pel conveni" però alhora intentarà avançar amb altres temes.

També s'ha parlat de les hores treballades pels monitors, ja que creuen "excessiu per al salari haver de fer 160 hores". Aposten per fer 105 hores pel salari actual i perquè totes les hores es paguin per igual, donat que en l'actualitat les primeres hores són "més barates que les posteriors", quan "els monitors demanen professionalitat tant a la primera hora com a l'última", volent guardar "el prestigi de la professió".