Societat 06/01/2017

Apapma es planteja mobilitzacions si la importació de residus no és temporal

L'associació de defensa del medi ambient s'oposa a que la importació sigui una font d'ingressos per al Govern "a costa de la salut de la població"

M.t.
2 min
El Centre de Tractament de Residus de la Comella / D.R.

Andorra la VellaL'Associació Protectora d'Animals, Plantes i Medi Ambient d'Andorra (Apapma) entén la importació de residus des de la Cerdanya com una mesura temporal i per donar un cop de mà puntual als veïns, però es mostra contrària a una mesura que s'allargui en el temps i que sigui "una font d'ingressos pel Govern a costa de la salut del país". Així ho ha indicat el president de l'entitat, Carles Iriarte, que ha afegit que "si cal tornar a sortir al carrer com ja vam fer fa 10 anys, hi tornarem, si cal tallar carreteres perquè no arribin camions, les tallarem i si cal tornar als jutjats hi tornarem".

En aquest sentit, ha recordat que en el seu dia ja van aconseguir tancar l'antic forn incinerador "dos anys abans del que pretenia el Govern" gràcies a la mobilització de més de 1.000 persones, per posar fi a la contaminació que generava, que "era 1.100 vegades superior a la normativa europea".

Iriarte entén que es puguin cremar residus de la Cerdanya per una qüestió de solidaritat i bon veïnatge, tal com Catalunya va fer quan es va tancar l'antic forn incinerador. Però creu que la mesura ha de ser limitada en el temps i ha de finalitzar quan la Cerdanya tingui un sistema de gestió de residus adient. El president d'Apapma ho justifica recordant que el forn de la Comella està situat "en una de les pitjors ubicacions, en una vall on hi ha inversió tèrmica, i és un forn que continua contaminant".

Per tant, ha anunciat que s'oposaran "amb els mitjans que calgui" per evitar que el Govern tregui uns rendiments econòmics de la importació de residus, i per forçar que aquests ingressos es destinin directament a polítiques per a la seva reducció. Els ingressos "han d'anar al 100% destinats a polítiques de minimització, reducció i reutilització de residus, no a fer rotondes o a pagar funcionaris", ha lamentat. A més, Iriarte ha indicat que tots aquests arguments ja els han fet saber a la ministra de Medi Ambient, i també s'han pronunciat en el marc de les reunions de les comissions de residus i de Ctrasa.

D'altra banda, Iriarte també ha assegurat que es tracta d'un forn sobredimensionat i amb una tecnologia obsoleta, de manera que no es pot pretendre explotar-lo a la màxima capacitat cremant residus estrangers, perquè "no ens podem vendre la nostra salut". De fet, ha alertat que "no és normal que en un país de natura i de muntanya la primera causa de mortalitat sigui el càncer", i atribueix aquest fet a la contaminació del país, no només la que genera el forn sinó també per la circulació i les calderes de gasoil.

Carles Iriarte també ha explicat que l'acord amb Catalunya s'ha aconseguit per la pressió dels lobbies europeus del sector. Fins fa poc, el Centre de Tractament de Residus d'Andorra era considerat com a sistema d'eliminació de residus, de manera que la Unió Europea no permetia a d'altres països enviar-hi escombraries, perquè no tenia com a objectiu la seva revalorització. Segons Iriarte, les grans empreses d'incineració van aconseguir que un forn pugui ser considerat de revalorització si té un percentatge mínim de recuperació energètica, i recentment aquest percentatge ha baixat per les pressions dels països nòrdics, que han al·legat que no hi podien arribar a causa de les baixes temperatures, de manera que Andorra ha pogut finalment entrar dins dels paràmetres.

stats