Societat 16/05/2018

Dues persones mortes en un accident d'un ultralleuger a l'aeroport Andorra-la Seu

Les víctimes són dos homes belgues residents al Principat, un dels quals era cirurgià vascular de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell

M. M. / E. J. M. / L. M.
3 min
L'ultralleuger que s'ha estavellat amb la part davantera contra el terra, a pocs metres de la pista de l'aeroport Andorra-la Seu. / M. M. (ANA)

Andorra la VellaDues persones han mort aquest dimecres al matí en l'accident d'un ultralleuger que ha tingut lloc cap a les onze del matí al costat de la pista d'aterratge de l'aeroport Andorra-la Seu. Es tracta de dos homes residents a Andorra de nacionalitat belga, el pilot de 73 anys, segons han confirmat els Bombers de la Generalitat i fonts de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell. El copilot era un cirurgià vascular del centre hospitalari que aquest dimecres, en el seu dia de festa, havia sortit a volar amb un amic. Companys de professió han explicat a l'ANA que era una persona molt afable i un bon professional. Tot apunta que les dues persones haurien mort a l'acte, per la manera com ha quedat l'aparell, tal com han informat des dels cossos d'emergència.

Segons han informat els Mossos d'Esquadra i els Bombers de la Generalitat de Catalunya, l'ultralleuger estava fent vols de prova, una pràctica habitual a la zona i s'ha accidentat per causes que encara es desconeixen. En una d'aquestes maniobres és quan l'aparell s'hauria estavellat, just a tocar de la pista d'aterratge, després d'haver-la repetit ja diverses vegades aquest mateix dimecres. Segons la infomació oficial, per les característiques inicials, semblaria que l'aparell no estava aterrant, perquè si no hagués caigut encara més a prop de la pista i ho ha fet a tocar de la tanca de la pista de l'aeroport. L'avís ha arribat a les 10.49 hores, quan un camioner que circulava a prop de l'aeroport de la Seu d'Urgell ha alertat els Bombers de la Generalitat que una avioneta de color blanc havia caigut a prop de la pista de la instal·lació.

Cap a les cinc de la tarda, els treballs per treure els cadàvers de l'aparell encara continuaven i no ha estat fins a les set de la tarda que s'ha realitzat l'extracció. De fet, cap a quarts de dues de la tarda ha arribat un grup de Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX) dels Mossos d'Esquadra, que estava endarrerint l'extracció de les dues persones que han mort en l'accident. Els TEDAX s'han desplaçat fins al lloc dels fets perquè el dispositiu de seguretat amb paracaigudes que porta l'aparell no s'ha activat i existeix el risc que s'obri, de manera que intentaran desactivar-lo. També treballen dotacions de la Unitat Tècnica de Seguretat Aèria dels Mossos.

En total, s'han desplaçat al lloc dels fets sis dotacions dels Bombers de la Generalitat amb efectius del GRAE (Grup d'Actuacions Especials), tres unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), efectius dels Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil, personal de l'aeroport i, a més, tres dotacions dels bombers d'Andorra, per contribuir a les tasques de rescat.

L'accés a l'àrea de l'aeroport està restringit arran de l'accident i la policia no deixa passar els vehicles no autoritzats. Per tal d'esclarir què ha passat, la directora de l'aeroport Andorra-la Seu, Cristina Pastor, ha explicat que aquest dijous es desplaçarà fins el lloc del sinistre la Comissió d'Investigació d'Accidents i Incidents d'Aviació Civil (CIAIAC) del govern espanyol amb agents de l'Agència Especial de Seguretat Aèria (AESA).

Per tal de no contaminar la zona i deixar intacte el lloc dels fets, els bombers han explicat que ha calgut fer un coixí d'escuma, perquè havia vessat combustible. La comitiva judicial i el metge forense han arribat a quarts d'una per procedir amb les tasques de l'aixecament d'acte. Seguint el protocol, la direcció general de Protecció Civil ha posat en prealerta el Pla especial per a emergències aeronàutiques a Catalunya, Aerocat, en previsió de possibles dificultats a l'hora de gestionar la situació d'emergència.

El Govern ha lamentat l'accident i la pèrdua de vides i ha volgut tenir un record per als familiars dels afectats. “Cal esperar informes tècnics perquè ens aportin una mica de llum sobre el que hagi pogut passar”, ha dit el ministre portaveu, Jordi Cinca.

stats