Publicitat
Publicitat

Agricultura treballa per mantenir el 4% de superfície agrícola

Aprofitant l'Any Internacional dels sòls, Andorra ha celebrat una jornada de sensibilització i anàlisi de la realitat agrícola del país

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha inaugurat aquest dijous al matí la jornada de celebració de l'Any internacional dels sòls declarat per l'Organització de les Nacions Unides. Persones de diferents sectors del país han impartit una sèrie de conferències per analitzar la situació dels sòls del país i la seva evolució històrica.

Des de fa dos segles, la superfície agrícola a Andorra és del 4% del territori, de la qual entre el 80 i el 90% està dedicada únicament a pastures i a generar aliments per al bestiar, un 8% al tabac i la resta es distribueix en petites produccions. En aquest sentit, el director del Departament d'Agricultura, Landry Riba, encarregat d'impartir la primera xerrada, ha reconegut que seria interessant diversificar la producció però "la limitació del sòl agrícola i les condicions orogràfiques i meteorològiques ho fan molt complicat". Així doncs, ha recordat que des del Ministeri treballen per trobar nous cultius i analitzar el seu rendiment però "els esforços de producció no els fan competitius en el mercat".

Per una altra banda, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha destacat la qualitat del sòl del país, tot i les limitacions que comporta l'alta muntanya. A més, ha recordat que s'estan portant a terme els estudis d'investigació de la contaminació per carburants del sòl al Pas de la Casa tot i que es desconeix la data en què es podran tenir els resultats.

S'ha aprofitat aquesta jornada, celebrada a la Casa Rull de Sispony, per fer entrega dels premis del tercer Concurs de prats florits que reconeix l'esforç dels pagesos per conservar les seves explotacions. El president de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, Xavier Coma, ha donat a conèixer la intenció que aquesta iniciativa es repeteixi perquè els participants han anat en augment.