Societat 08/10/2018

L'Albó guanya una trentena de places

El projecte ha tingut un cost de 2,5 milions d’euros i s'ha tingut en compte l'opinió dels residents

Ana
2 min
El cap de Govern, Toni Martí; la presidenta de la junta rectora de l'escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, Pilar Díez, i la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, reben el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, a les portes de l'Albó. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaLa llar-residència l’Albó de l’escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) ha estat objecte d’una reforma integral i ampliació (s’ha guanyat una nova planta) que ha permès que les instal·lacions guanyin una trentena de places més que les actuals, arribant a una capacitat màxima de 71 llits. Actualment hi ha quaranta persones que viuen en aquest centre i, per tant, tal com ha comentat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, s’ha fet una “previsió generosa” per poder donar resposta a les necessitats futures. El projecte ha tingut un cost de 2,5 milions d’euros, dels quals el Govern n’ha aportat 1,9 i la resta han estat aportacions de privats.

Tal com han posat en relleu els responsables del centre, la remodelació s’ha fet tenint en compte les necessitats i els gustos dels usuaris i, en aquest sentit, ells mateixos han pogut decidir com volien que fossin les seves habitacions i també els espais comuns. D’aquesta manera, s’ha volgut aconseguir que “no hagin de ser els usuaris els que s’adaptin a la infraestructura sinó que la infraestructura s’adapti a les necessitats de les persones”, com ha posat en relleu Espot. De la seva banda, la directora de l’EENSM, Celine Mandicó, ha fet èmfasi en el fet que l’objectiu és que els usuaris “se sentin com a casa” i que no tinguin “el sentiment de ser en una residència o institucionalitzats”. Per això, per exemple, ara seran ells mateixos els que redactaran les normes de convivència. Mandicó ha remarcat que el repte de futur del centre és que els usuaris tinguin més autonomia i puguin participar en les activitats i decisions que es prenguin.

Mandicó ha detallat que s’ha habilitat una planta per a aquelles persones que tenen més necessitats sociosanitàries i, per tant, precisen d'un major suport i supervisió i que altres dues plantes són per a residència, en què viuen aquelles persones que tenen un major grau d’autonomia i que la intenció és que es fomenti “l’autogestió” i aquestes persones visquin com ho farien en un pis.

La presidenta de la junta rectora de l’EENSM, Pilar Díez, ha destacat que tot seran “avantatges” per als residents i també per al personal gràcies als canvis fets i ha recordat que la residència “estava molt deteriorada” ja que “pràcticament” no s’havia fet cap actuació important per “manca de pressupost”. La reforma ha estat integral i tal com destaca Díez, és previsible que ara la demanda creixi davant les millores fetes. Espot, però, ha manifestat que “difícilment” en un futur immediat s’ompliran totes les places disponibles i ha recordat que hi ha altres recursos que també estan disponibles. Cal destacar que a més a més de les places residencials, el centre ofereix llits de respir, per a aquelles famílies que necessitin fer ús de la residència durant uns dies, tal com ha remarcat Díez. Són en total quatre habitacions.

A la inauguració de les instal·lacions han assistit diferents autoritats, entre les quals el cap de Govern, Toni Martí, i el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, que han pogut comprovar el resultat de dos anys de treballs.

stats