Publicitat
Publicitat

Alerten d'una estafa d'encriptació de dades informàtiques

L'estafa consisteix en encriptar la informació de l'usuari per demanar-li diners a canvi de la clau per desencriptar les dades

La Policia ha rebut diverses alertes d'usuaris que haurien detectat, en encendre l'ordinador, un missatge informant que el seu dispositiu i altres (memòria USB, disc dur extern, etc) haurien estat encriptats i que per poder recuperar la informació s'hauria d'efectuar un pagament, per obtenir una clau de desencriptació. Aquesta estafa és coneguda amb el nom de 'Ransomware'.

La investigació ha permès esbrinar que aquest fet s'hauria produït mitjançant un document adjunt en un missatge, en aparença un arxiu .zip comprimit, que en obrir-lo encriptava tota la informació, impedint-ne l'accés. La Policia alerta que el procés és irreversible i que sense la clau pertinent no es pot recuperar la informació encriptada. En aquest sentit, la Policia desaconsella, en cas d'haver estat víctima d'aquesta estafa, de fer cap pagament, ja que no es garanteix que se'ls faciliti una clau per desencriptar.

La Policia recorda la necessitat de fer còpies de seguretat de forma periòdica, així com no obrir cap tipus d'arxiu adjunt a un correu electrònic si se'n desconeix l'emissor i tenir sempre actualitzat l'antivirus.