Societat 20/10/2019

Amics (des)coneguts

Autea posa en marxa un projecte per millorar les relacions socials de joves d'entre 18 i 27 anys que pateixen el trastorn de l'espectre autista

M. Pérez
2 min
Un grup de joves. / AUTEA

Andorra la VellaTot just a principis d'aquest mes, l'Associació d'Afectats d'Autisme d'Andorra (Autea) ha engegat un projecte força interessant, i de vegades poc visible, que està adreçat, especialment, a millorar les relacions socials dels joves d'entre 18 i 27 anys que pateixen el trastorn de l'espectre autista. Tot sorgeix arran de les peticions de les famílies, que veien tancats els seus fills hores i hores a casa sense cap amistat que els motivés a sortir al carrer a divertir-se com qualsevol altra persona. Davant d'aquest fet, des d'Autea es va decidir impulsar un projecte jove en el qual una psicòloga, Montserrat Mases, actua com a nexe entre els joves amb la voluntat de potenciar la seves habilitats socials i comunicatives per, finalment, poder arribar a formar una colla d'amics sense que hi hagi cap intermediari.

El projecte és força recent i fins ara està constituït per tres joves, tot i que el contacte amb famílies que tenen fills amb l'espectre autista és continu per tal d'aglutinar el nombre més gran d'interessats possible. Un cop els pares i mares donen el seu consentiment, la Montserrat els contacta via WhatsApp, els hi dona la benvinguda, i els convida a una reunió per tal que es coneguin entre ells. La idea és que es puguin anar trobant diversos cops per setmana, tot i que aquest fet varia perquè alguns d'ells han de donar compliment a les seves obligacions laborals.

La psicòloga destaca que totes les activitats estan "centrades en allò que a ells els hi agrada", i que es basen principalment en anar al cinema, quedar per prendre alguna cosa, fer alguna ruta per la muntanya o visitar algun centre cultural del país. A més, tampoc es descarta anar més enllà de les fronteres andorranes, com és el cas de visitar la Seu d'Urgell o apropar-se a algun parc d'atraccions de Catalunya durant el cap de setmana. Entre les seves aficions, la Montserrat especifica que senten una gran atracció pel món del còmic i el manga i, aquests punts en comú, promocionen més ràpidament les relacions d'amistat.

Amb tot, el paper d'Autea no s'atura aquí, ja que l'associació també subvenciona una part de les activitats que realitzen els joves, finançades principalment pels progenitors. En aquest sentit, la psicòloga destaca la gran quantitat d'activitats gratuïtes que hi ha a Andorra i, pel que fa a la resta, s'intenta que no suposin un cost molt elevat per a les famílies, tot i que no se'n descarta cap.

Des d'Autea es vol recordar a tots els interessats que aquest és un projecte obert i es fa una crida per a totes aquelles famílies que poden veure interessant el projecte. El grup no té una xifra límit d'inscrits, ja que com diu la Montserrat fent referència a una dita popular: "Com més siguem millor".

stats