Andorra i Mònaco col·laboren amb l'ortogeriatria

El proper 18 de desembre se celebrarà a Venècia una nova trobada dels petits estats on també s'abordarà la temàtica sanitària

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell ha acollit aquest dijous a la tarda la primera Jornada de treball entre Andorra i Mònaco en l'àmbit de l'ortogeriatria. Autoritats sanitàries dels dos petits estats han intercanviat experiències en matèria de salut al voltant de les lesions de maluc, una patologia amb molta prevalença en la tercera edat. El director d'Acció Sanitària del Principat de Mònaco, Alexandre Bordero, ha valorat molt positivament la trobada des del punt de vista d'intercanviar sinergies i maneres de fer en aquest camp, a la vegada que ha recordat que el proper 18 de desembre hi ha una nova trobada a Venècia dels petits estats europeus on s'abordarà la temàtica sanitària, la contractació del personal i la seva fidelització.

Per la seva banda, el ministre de Salut, Carles Álvarez, ha considerat que les dues poblacions comparteixen problemàtiques i solucions relacionades amb el camp de la ortopèdia, davant el repte que suposa l’allargament de l’esperança de vida. “Mònaco és un centre sanitari important dins la Costa Blava, ja que juntament amb Niça competeixen en serveis i en qualitat assistencial i creiem que és un bon un lloc per emmirallar-se”, ha dit Álvarez. Un punt de vista que també ha compartit Bordero. “L'increment de l'esperança de vida és un repte important a nivell financer i sanitari, i sempre és positiu trobar i intercanviar solucions ben adaptades a les dimensions d'ambdós països”.

El polític monegasc ha explicat que al seu país han apostat per allargar al màxim la possibilitat que les persones grans puguin seguir vivint als seus domicilis, una iniciativa compartida amb el Principat. Les actuals relacions entre ambdós països en el camp de la sanitat han culminat, des de ja fa un temps, amb la signatura d'un conveni entre la Universitat d'Andorra i l'Institut de Formació d'Infermers i Cuidadors de l'hospital Princess Grace de Mònaco, per acollir estudiants andorrans per a pràctiques d'infermeria fent estades en aquesta institució. 

Durant la jornada de treball han intervingut, en diferents ponències, el metge especialista en geriatria, Vito Curiale, així com el metge especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia, Eric Rakatomalala, tots dos de l'hospital Princess Grace de Mònaco, i la cap del Servei de Rehabilitació del centre hospitalari andorrà, Mercè Avellanet. Tots tres especialistes han abordat aspectes relacionats amb el tractament, la rehabilitació i la prevenció en l'àmbit de l'ortogeriatria.