Publicitat
Publicitat

Andorra la Vella demostra que la diversitat "és fantàstica per a una societat"

Les declaracions les ha fet el cònsol major, Jordi Minguillón, en la celebració, un any més del Dia de la Diversitat Cultural a la capital, amb presència de residents estrangers d'orígens molt diferents

A partir de les 11.30 hores i durant tot aquest dissabte s'ha celebrat el Dia de la Diversitat Cultural a la capital del Principat. La jornada ha començat amb una cercavila que ha aplegat els participants, amb vestits, banderes i estendards dels seus països en un recorregut que ha anat de la plaça de la Rotonda a la plaça Guillemó. La cercavila l'han animat les panderetes i gaites de Casa Galícia, però també la Gresca Gegantera d'Andorra la Vella, amb els seus gegants, Carlemany i Ermessenda. A l'arribada a la plaça de les arcades el cònsol major d'Andorra la Vella, Jordi Minguillón, ha assegurat que "és fantàstic veure la integració que han arribat a tenir aquí tants països i cultures diferents i que sembla que sigui una sola".

Des de les 12 hores es poden visitar els estands explicatius i de venda de productes de les associacions culturals, com la d'Amics del Poble Sahrauí, les d'equatorians, filipins, veneçolans, argentins, peruans, o russos residents, el Club Penya Encarnada d'Andorra, la Creu Roja Andorrana, l'Esbart Dansaire d'Andorra la Vella o els International Singers.

La jornada ha tingut, a més, un important vessant pedagògic per fomentar el respecte a les diferents cultures i els drets humans. Precisament, el joc dels Drets Humans de la Creu Roja, una proposta del voluntariat d'aquesta associació destinada especialment als infants, se celebra també des de les 12 hores i durant tot aquest dissabte a la plaça Guillemó. En aquest sentit, Minguillón ha insistit que la diversitat "és fantàstica per a una societat i un país i que hem de seguir en aquesta línia".

A banda de la conscienciació, però, la jornada s'ha viscut com una festa, amb bona resposta de públic i bon temps, a la qual s'han sumat els Castellers d'Andorra, amb pilars caminats i un castell de sis; la Casa Rússia, que ha ofert concerts de cançons infantils populars i un ball de la dansa de Kalinka; el ball espanyol d'Alendoy Flamenco; els balls folklòrics de la Casa de Portugal; els cants i balls filipins; i altres exhibicions o exposicions de vestits tradicionals.

El cònsol major i la consellera de Cultura i Participació Ciutadana del Comú d'Andorra la Vella, Meritxell Rabadà, acompanyats per l'ambaixador espanyol, Manuel Montobbio, han aprofitat per fer una passejada i conèixer de primera mà la situació de les associacions que, segons ha explicat Minguillón, "estan contentes". A més, algunes associacions de països americans han demanat al Comú poder col·laborar en els actes que s'organitzin amb motiu de la capitalitat de la cultura iberoamericana d'Andorra la Vella.

L'esdeveniment el clourà el concert al vestíbul del Centre Cultural la Llacuna de l'Orfeó Andorrà i els International Singers, al vestíbul del Centre Cultural la Llacuna, aquest dissabte a les 19.45 hores, amb cants tradicionals, gospel, i clàssics en diferents llengües.