Societat 22/02/2019

Andorra la Vella impulsa excepcions amb els aparcaments per afavorir la construcció en certes zones

El departament de Social es trasllada a Príncep Benlloch i en les dependències que ocupa actualment es perfila el museu de la bicicleta

M. F.
4 min
La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, i el cònsol menor, Marc Pons, durant la sessió de consell de comú. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl comú d’Andorra la Vella vol afavorir que els habitatges que no poden disposar d’aparcaments puguin tirar-se endavant igualment a canvi que el propietari compri places a 500 metres d’aquests immobles o bé que pagui al comú el que costaria aquestes places, uns 19.000 euros cadascuna, perquè la corporació pugui destinar aquests diners a afavorir la creació d’aparcaments. La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha defensat que des de la majoria es considera que “aquesta és una mesura positiva per facilitar la construcció d’edificis en aquests indrets” i que, de manera directa, això també hauria de fomentar la construcció i que per tant pugui repercutir en què hi hagi lloguers a preus més assequibles.

D’aquesta manera responia a les crítiques del conseller de Cd’I + Liberals Víctor Pintos, que ha defensat que hi hauria d’haver una diferència entre les noves construccions i les rehabilitacions, ja que creu que pot ser “contradictori que en l'àmbit nacional es prenguessin mesures fiscals i urbanístiques per buscar un lloguer més assequible i que una ordinació tingui un article que gravi indirectament el preu dels habitatges, bàsicament en rehabilitació”. D’aquesta manera, durant la sessió de consell de comú, i malgrat que hi ha hagut unanimitat en la votació d’aquest punt, des de l’oposició s’ha demanat que hi hagi una anàlisi d’altres mesures o l’avaluació d’aquest mateix punt per evitar que l’efecte sigui negatiu i els preus de l’habitatge vagin a l’alça. La consellera del PS + I Lídia Samarra ha destacat que estan d’acord amb l’altre grup de l’oposició ja que esperen “un treball posterior amb el POUP” on es pugui aclarir aquest punt i ha recordat que la llei de mesures urgents que ha impulsat el Govern per afavorir l’habitatge de lloguer estarà per sobre d’aquesta ordinació.

Departament de Social

D’altra banda, també s’ha aprovat per unanimitat que les dependències del departament de Social es traslladin des de l’edifici comunal de la plaça Lídia Armengol a un local llogat del carrer Príncep Benlloch a tocar de l’ascensor de la Quirola. La cònsol major ha defensat que calia millorar les condicions de treball dels empleats d’aquest departament, ja que en les actuals instal·lacions no tenen llum natural i hi havia queixes en aquest sentit. A més, ha defensat que es tracta d’un lloguer assequible d’uns 700 euros mensuals i que les obres de rehabilitació haurien d’estar al voltant dels 30.000 euros. Des del PS han lamentat que en aquest cas no hi hagi cap estudi que doni suport a aquesta decisió i han demanat si no es podria haver instal·lat aquest departament en altres instal·lacions comunals disponibles. Marsol ha defensat que les inversions per habilitar altres espais haguessin estat més elevades i que, a més, alguns són massa grans per encabir només el departament de Social. A més a més, ha defensat que amb aquesta mesura es contribueix a dinamitzar el barri de Príncep Benlloch. Els nous espais podrien obrir portes cap a l’estiu. A més, la mandatària comunal ha concretat que en els espais que quedaran lliures s’hi ubicarà el museu de la bicicleta. Marsol ha explicat que ja hi estan treballant amb el Govern, que per a aquest any ja ha previst una partida. De fet, es tirarà endavant aviat el projecte museístic i de manera paral·lela es treballa en l’inventari de les bicicletes.

Pressupost

Durant la sessió de consell de comú celebrada aquest divendres s’ha aprovat el tancament de comptes del 2018, amb les abstencions dels consellers de l’oposició. Hi va haver 50,6 milions de despeses i 48,3 milions d'ingressos, amb la qual cosa el resultat final va ser d’un dèficit de 2,3 milions. De totes maneres, des de la majoria han volgut destacar que en el balanç global dels tres anys de mandat el resultat seria de 7,8 milions positius. De fet, han reivindicat que l’endeutament se situa en 34,1 milions i que quan van entrar al comú s’elevava a 40 milions. Marsol ha defensat la gran inversió que es va fer el 2018 amb més de 19 milions i ha reiterat, en aquest sentit, que la parròquia tenia “un gran dèficit en infraestructures” que els han “obligat” a invertir 30 milions d’euros en aquests tres anys. També ha destacat que en aquests anys han hagut de fer front a l’endeutament que van heretar de les anteriors corporacions. “Estem satisfets” amb la gestió feta, ha conclòs Marsol. En canvi, des del PS han assenyalat que aquests dos milions són més si es tenen en compte el préstec bancari de cinc milions. A més, Carmona ha recordat que el comú va tenir ingressos excepcionals com 1,5 milions més per transferències. Pintos ha destacat que ells ja van alertar que hi hauria dèficit i que finalment això s’ha confirmat. Els ingressos s’han incrementat en un milió respecte de la previsió i de manera especial per l’activitat lligada a la construcció.

A l’últim, des de la corporació s’ha acordat signar un conveni amb la Fundació Privada Armor, en el qual s’ha inclòs una clàusula a través de la qual s’obre la possibilitat que el comú rebi una cessió d’una parcel·la on es construiria l’ascensor entre Príncep Benlloch i Ciutat de Valls.

stats