Publicitat
Publicitat

Andorra acollirà el Tour de França 2016 del 10 al 12 de juliol

La novena etapa pujarà la Comella, Beixalís i finalitzarà a la Coma d'Arcalís

L'organització del Tour de França ha presentat aquest dimarts a París el recorregut de la cursa de l'any vinent, que es disputarà del 2 al 24 de juliol. La muntanya serà una de les protagonistes i Andorra hi tindrà un paper destacat. La novena etapa, que tindrà lloc el 10 de juliol, arrencarà a Viella i tindrà la seva arribada a Arcalís. L'endemà els corredors gaudiran d'una jornada de descans al Principat, i el 12 de juliol Escaldes-Engordany serà el punt de sortida de la desena etapa, que passarà pel port d'Envalira, que amb 2.407 metres es converteix en el punt més alt de tota la competició.

Tal com ja va anunciar Andorra Turisme, el Tour de França 2016 tornarà a passar per Andorra després de sis anys d'absència. Els dies escollits són el 10, 11 i 12 de juliol, amb l'arribada de la novena etapa, una jornada de descans i la sortida de la desena etapa. Tal com ha destacat la mateixa organització del Tour aquest dimarts, el port d'Envalira, amb 2.407 metres, serà el punt més alt de tota la cursa, que tindrà el tret de sortida al Mont Saint Michel el 2 de juliol.

Entre les etapes destacades hi ha la pujada al Mont Ventoux, a la Provença, el dia 14 de juliol coincidint amb la festa nacional francesa, i l'etapa entre Viella i Andorra del dia 10 de juliol, de 184 quilòmetres i que passarà pel port de la Bonaigua, el port del Cantó i, ja en territori andorrà, pujarà a la Comella (1.347 metres), i continuarà fins a Encamp per enfilar el recentment asfaltat Coll de Beixalís (1.790 metres), creuarà la Massana i Ordino i arribarà a la cota 2.240 de la Coma d'Arcalís, on se situarà la meta. A diferència de la darrera edició del 2009, l'any vinent el Tour incorporarà dos ports de muntanya més i en total seran uns 55 quilòmetres per territori andorrà amb un port de segona categoria, un de primera i un altre de primera especial. Després del dia de descans, la desena etapa sortirà d'Escaldes-Engordany i després de recórrer 198 quilòmetres, l'arribada tindrà lloc a Revel, al costat de Tolosa. Exceptuant l'ascens al port d'Envalira, aquesta etapa tindrà un recorregut majoritàriament pla.

Una de les etapes més dures

El ministre de Turisme, Francesc Camp, ha assegurat en declaracions a l'ANA que "el final d'etapa és bastant el que volíem que fos", tot i reconèixer que "sempre vols una mica més", en referència al fet que el recorregut no hagi inclòs el Coll de la Gallina. Amb tot, ha admès que és una etapa molt llarga, que ja té dos ports importants abans d'arribar a Andorra, i tres més al Principat. Per aquest motiu, l'ha qualificat com una de les més dures del Tour de l'any vinent, i una de les quatre etapes que acabaran en alta muntanya. Com que es disputarà a finals de la primera setmana, potser encara no es marcaran diferències pel que fa als favorits, però s'ha mostrat convençut que "serà molt disputada i serà un gran espectacle".

Pel que fa a l'impacte que tindrà per al país, el ministre ha recordat que s'esperen 10.000 pernoctacions només de l'organització, i s'ha mostrat convençut que en ser una etapa de muntanya atraurà un públic molt nombrós. També ha recordat que és un dels esdeveniments esportius més importants a nivell mundial i, juntament amb la copa del món de BTT, serà la competició més important que acollirà Andorra l'estiu vinent. Tal com ha recordat Camp, el pressupost que s'hi destinarà és de 650.000 euros.