Cribratge a una guarderia després del positiu d'un infant

Salut detecta 38 nous contagis durant les darreres 48 hores

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha informat aquest dimecres que s'ha detectat un cas de Covid-19 en una guarderia del país després que un infant hagi presentat símptomes. Segons ha detallat en roda de premsa, ràpidament s'ha procedit a cribrar tot el centre i, a hores d'ara, tots els resultats que s'han rebut són negatius, tant pel que fa a la resta d'infants com al personal docent. En aquests moments s'està procedint a fer el corresponent rastreig de contactes. Aquest és un dels 38 nous positius que s'han detectat des de la darrera actualització sanitària d'aquest dilluns. En concret, el nombre total de contagis ja ascendeix fins als 1.098, i les 16 darreres persones donades d'alta fan pujar el nombre de recuperats a 893. Martínez Benazet ha explicat que a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha tres pacients, un a la Unitat de Cures Intensives (UCI) sota ventlació mecànica. Es tracta d'un home de 52 anys sense cap patologia prèvia que es troba en estat greu però que, a poc a poc, es va recuperant. Una de les dades positives és que durant les darreres hores s'ha donat d'alta a dues persones. 

Al llarg de la seva intervenció, el titular de Salut ha posat en relleu que des que va començar la segona onada de la pandèmia, a partir del mes de maig, s'han registrat un total de 243 casos i 91 persones han superat la malaltia. El ministre ha assenyalat que si es comparen les dades respecte de la primera onada, la situació actual està més controlada, ja que "en el moment actual el pendent és molt més moderat". El nombre de pacients hospitalitzats i a l'UCI també ha millorat. Des del Govern s'ha posat en relleu que "el comportament de les dues onades és completament diferent", i Benazet ha atribuït aquest fet a què, actualment, "la capacitat de diagnòstic és molt més elevada", així com ho és l'anticipació i la detecció precoç. Això suposa que es pugui actuar amb major "precisió" i que la corba de contagis ascendeixi d'una manera més aplanada, un fet que és clau "per no col·lapsar el sistema sanitari". 

Tot i aquest repunt de contagis durant les darreres setmanes, Benazet ha adreçat un missatge de tranquil·litat assegurant que "la immensa majoria de casos que estem diagnosticant s'han produït per ciutadans que s'han infectat fora d'Andorra", per la qual cosa no s'atribueix aquest repunt a "sectors exposats al turisme". A més, ha explicat que la mitjana de temps de diagnòstic des que una persona presenta símptomes fins que té el resultat de la prova és de 3,6 dies. "Això és una mitjana de temps molt curta i ens ajuda enormement a contenir la pandèmia i que la corba sigui aplanada", ha indicat. El que ha deixat clar és que durant el mes de setembre, amb el retorn a l'escola i havent donat per finalitzades les vacances, "segur que tindrem un pic", però l'alta capacitat diagnòstica és una garantia pel Govern. Tant és així que, a tall d'exemple, aquest dimarts es van fer un total de 442 proves TMA i 26 PCR

Martínez Benazet ha recordat que durant aquests dies també s'està fent un cribratge al Cedre i a la clínica Sant Vicenç d'Enclar, a banda del centre penitenciari. Per tal de seguir contenint l'avenç del virus, el ministre ha reiterat la importància de continuar amb una estricta higiene de mans, mantenir la distància social i utilitzar la mascareta, tant en territori andorrà com fora d'ell. Pel que fa a la vacuna, ha recordat que el Principat és dins del projecte Kovacs, que garanteix l'arribada de dosis al país, tot i que es mantenen converses amb laboratoris estrangers i amb la Unió Europea "per tenir accés a altres vacunes" si és que es poden adquirir de manera més immediata.