Publicitat
Publicitat

Andorra participa en la primera reunió del projecte sobre els recursos hídrics del sud-oest europeu

El projecte ha de durar 36 mesos i disposa d'un pressupost FEDER d'1,6 milions d'euros

Una delegació del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha viatjat a Madrid per participar en la reunió de llançament del projecte AGUAMOD, finançat amb fons europeus del programa INTERREG SUDOE. L'objectiu del projecte és trobar maneres de gestionar millor els recursos hídrics de la zona sud-oest europea en contextos d'estiatge i canvi climàtic. El projecte ha de durar 36 mesos, disposa d'un pressupost FEDER d'1,6 milions d'euros i és liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques d'Espanya, el Centre Nacional de Recerca Científica de França i la Universitat de Castella-la Manxa.

El Govern ha informat que una delegació del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha participat en la reunió de llançament del projecte AGUAMOD, a la Seu central del Consell Superior d'Investigacions Científiques a Madrid, després que els socis del projecte proposessin a Andorra beneficiar-se dels resultats i dels productes del projecte.

La cinquena etapa del Programa INTERREG SUDOE (període 2014-2020) ha programat el projecte AGUAMOD liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques d'Espanya, el Centre Nacional de Recerca Científica de França i la Universitat de Castella-la Manxa, amb diversos socis com ara, i entre d'altres, la Universitat del País Basc, l'Institut Superior Tècnic-IST de Portugal, l'IRSTEA a França, la Universitat de Cadis, l'Institut Nacional d'Investigació Agrària i Veterinària de Portugal o la Universitat Politècnica de València.

Durant els seus 36 mesos de durada prevista, el projecte pretén integrar el conjunt de territori de l'espai sud-oest Europeu per tal de donar respostes a qüestions com són com millorar la gestió dels recursos hídrics europeus en època d'estiatge, quanta aigua s'utilitza, quins usos se'n fa, com poden afectar aquests usos a la seva qualitat o com serà aquesta afectació en un context de canvi climàtic.

Així mateix, es desenvoluparan eines i metodologies comunes que han de contribuir a millorar la gestió dels recursos hídrics en contextos d'estiatge i de canvi climàtic, i a anticipar les futures necessitats socials i ambientals a efectes de conciliar-les. El projecte AGUAMOD, sense cost directe per Andorra, disposa d'un pressupost FEDER d'1.594.044,00 euros, i ha estat el millor valorat dels projectes presentats a l'eix prioritari 5è relatiu al Medi Ambient i eficiència dels recursos.

El Programa de Cooperació Territorial de l'Espai Sud-oest Europeu (SUDOE) dóna suport al desenvolupament regional a través del cofinançament de projectes transnacionals per mitjà del FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional). S'estructura en cinc eixos prioritaris: la investigació i innovació, la competitivitat de les PIMES, l'economia baixa en carboni i la lluita contra el canvi climàtic, el medi ambient i l'eficiència de recursos. Les regions elegibles són fins al moment sis regions del sud-oest de França, totes les comunitats autònomes espanyoles excepte les Canàries, les regions continentals de Portugal, Regne Unit (Gibraltar) i el Principat d'Andorra.