Publicitat
Publicitat

Andorra formarà agents de patents per obrir l'oficina encarregada de registrar-les en sis mesos

A la tardor es farà una formació, impartida per experts internacionals i dirigida a qualsevol resident al país amb titulació universitària o mandatari de marques que vulgui dedicar-se a prestar aquest servei

El Govern ha aprovat, aquest dimecres, el Reglament d'execució de la Llei de patents amb l'objectiu de crear un cos d'agents de patents, posar en marxa en un termini de sis mesos una oficina de patents, i adherir-se als convenis europeu i internacional sobre aquesta matèria. La secretària d'Estat de Turisme i Comerç, Neus Soriano, ha explicat que per posar en marxa l'oficina és "absolutament necessari" disposar d'un cos d'agents de patents andorrà, que assessori les persones que vulguin registrar una patent. Per aquest motiu, a mitjans de la tardor es farà una formació, impartida per experts internacionals, dirigida a qualsevol resident al país amb titulació universitària o mandatari de marques que vulgui dedicar-se a prestar aquest servei com a professional liberal. També podran ser agents andorrans els agents de l'oficina europea amb nacionalitat andorrana o residents al país.

El Reglament aprovat aquest dimecres permet reprendre les negociacions amb l'Oficina Europea de Patents, per subscriure l'acord de validació, i amb l'Oficina de Marques i Patents Internacional, per adherir-se al Tractat de cooperació amb matèria de patents. Un cop subscrits els dos convenis, que es preveu que es pugui fer abans d'un any, es podrà disposar d'una protecció a nivell europeu (40 països) i internacional (150 països).

La secretària d'Estat de Turisme i Comerç, Neus Soriano, ha explicat que el registre nacional estarà basat en un mer dipòsit i no es farà un examen a fons com en l'europeu, sinó que només s'avaluaran els requisits formals per decidir si es procedeix a la inscripció i a la posterior concessió de la patent. El registre nacional suposarà gaudir d'un any de prioritat en els països que han subscrit el Conveni de París sobre la propietat industrial, que Andorra va subscriure el 1994.

Pel que fa a la formació pels agents de patents, que es farà a la tardor, no hi haurà un límit màxim de candidats ja que es preveu que el nombre d'aquests professionals el reguli el mateix mercat.