"Andorra és l’unic país del sistema occidental que no té habitatges socials"

El raonador del ciutadà fa un toc d'atenció a les institucions després d'anunciar que aquest serà "el tema estrella" de les queixes de l'informe del 2018

Al raonador del ciutadà, Marc Vila, li tocava, aquest dilluns al migdia, presentar l'informe del 2017, on recull total l'activitat duta a terme per la institució. Però, tot i fer-ho, finalment la seva compareixença davant la comissió legislativa d'Interior ha servit per fer un toc d'atenció a les institucions (el mateix Consell General, el Govern i també els comuns), per la que serà la gran problemàtica de la ciutadania a l'informe del 2018. No és difícil endevinar-ho: l'habitatge i sobretot els abusius preus de lloguer. Serà, tal com ha resumit el mateix Vila, "el tema estrella" de l'informe d'aquest any. I perquè deixi de ser-ho, el raonador ha demanat, per una banda, la creació d'un "institut de l'habitatge", una institució que reculli informació actualitzada sobre com evoluciona la problemàtica, per poder actuar més acuradament. I per l'altra, que s'aposti per l'habitatge social, una fórmula inexistent (llevat d'algunes propostes privades com el Jovial, ha recordat) al país. Vila ha explicat que la mitjana europea se situa al voltant del 16% d'habitatges socials respecte al total dels que es construeixen, i que per exemple a França aquesta mitjana puja fins al 25%. En aquest sentit, s'ha preguntat per què "Andorra és l'únic país del sistema occidental que no té habitatges socials".

El Principat ha estat fins ara un país "reticent" a aquest model d'habitatge, però Vila considera que és moment de donar el pas: "Ha arribat el dia de deixar de banda el pudor per l'habitatge social", ha defensat, sigui a partir d'una fórmula únicament pública o amb fórmules mixtes amb privats.

Vila ha aportat dades per justificar aquesta demanda. L'any 2017 el raonador va rebre cinc queixes per problemes relacionats amb un abusiu preu de lloguers. Fins a finals d'agost del 2018 ja n'ha rebut 21, és a dir, s'ha multiplicat per quatre i encara no ha acabat l'any, ha recordat. A aquestes 21, se li ha de sumar les sis rebudes també aquest 2018 per desacord entre propietari i lloguer per les despeses, una manera que els primers utilitzen també per pujar preus, ha exposat Vila. Per tant, parlem de 27 queixes relacionades amb l'habitatge, és a dir, ja s'estaria al nivell de les queixes a la CASS, que són sempre les que majoritàriament atén el raonador, ha recordat Vila.

Pel que fa al tema de l'institut de l'habitatge, al parer del raonador hauria de ser independent al Govern per "treure'l de batalles polítiques", i tampoc caldria que es dotés de grans recursos. Aquest organisme l'ha definit com una "prioritat nacional", però encara està estudiant els seus fonaments jurídics i econòmics abans de fer la demanda oficial a les institucions.

En un altre ordre de coses, durant la presentació de l'informe ha estat present l'anterior raonador de ciutadà, Josep Rodríguez (de fet, la tasca feta al 2017 és majoritàriament seva). Rodríguez ha informat d'una problemàtica específica al Pas de la Casa i que va conèixer a través de les associacions de pares d'aquesta localitat. Les famílies es queixen que els menors no tenen espais habilitats on reunir-se i alerten que això fa que estiguin al carrer, i que fins i tot pugui haver problemes d'alcoholisme. A la vegada, aquests pares es queixaven que el centre escolar del Pas té greus problemes de seguretat ja que, tenint en compte que està a tocar de la carretera, no hi ha proteccions per als infants i la poden "envair". Així mateix, tampoc compta amb proteccions suficients al pati perquè els nens i nenes no marxin. Rodríguez ha explicat que van traslladar el problema al comú però que no té constància que s'hagi solucionat.

Una nova oficina per al raonador i més pressupost

D'altra banda, i aprofitant la presentació de l'informe, l'actual raonador ha plantejat la possibilitat de canviar la ubicació de la seva oficina, ara a la planta -5 del Consell General. Per una banda, perquè és massa petita, i per altra perquè no és còmode per a les persones amb discapacitat, ha manifestat. La comissió d'Interior ha dit que ho estudiarà.

Així mateix, i tenint en compte els canvis legislatius recents que atribueixen noves funcions al raonador (com formar i assistir les víctimes de racisme o discriminació, i més competències en matèria de menors), Vila ha avançat que sol·licitarà "un augment important" del pressupost per a la institució de cara al 2018. Sobretot per reforçar la tasca de donar a conèixer la figura del raonador entre els menors, fent-ne difusió a les escoles. En aquest sentit, Vila ha reconegut que hi ha preocupació perquè els menors no acudeixen a la institució.

Finalment, Vila ha anunciat que els propers 20, 21 i 22 de novembre Andorra serà la seu de la reunió anual de la Federació Iberoamericana d'Ombudsman, organisme amb 24 països procedents de l'Amèrica del Sud, a més d'Espanya, Portugal i Andorra. Reunirà un centenar de persones entre defensors a nivell estatal, però també tècnics i especialistes. I el tema central a debatre no podia ser un altre: l'habitatge.