Andorra tindrà una esperança de vida de 83,7 anys al 2040

El Principat ocuparia el tretzè lloc al rànquing, segons un estudi elaborat per l’Institute for Health Metrics and Evaluation de Washington

Andorra tindrà una esperança de vida de 83,7 anys al 2040 i ocuparia el tretzè lloc del rànquing mundial pel que fa a la longevitat de la població. Així ho apunta un estudi elaborat per l’Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de Washington en el qual s’analitzen futurs escenaris pel que fa a la salut global, publicat a la revista ‘The Lancet’. Els mateixos autors assenyalen que els sis factors clau que marcaran la trajectòria de la mortalitat prematura al món són la hipertensió, l'índex de massa corporal, la hiperglucèmia, el consum de tabac i alcohol i la contaminació atmosfèrica. 

Segons l'estudi, el creixement respecte al 2016 és molt petit, ja que actualment la mitjana entre dones i homes se situa als 82,55 anys. Un increment molt més exponencial patiria Espanya, que passaria a ocupar la primera posició com el país més longeu del món amb una esperança de vida actual de 83 anys que pot arribar a augmentar fins a 4,5 anys. El Japó, que actualment ocupa el primer lloc del rànquing amb una mitjana de vida de 83,7 anys, passaria al segon lloc l'any 2040 tot i millorar l'esperança de vida fins als 85,7 anys. 

Espanya i el Japó estarien seguits per Singapur, Suïssa, Portugal, Italià, Israel, França, Luxemburg i Australià, els quals ocuparien les primeres 10 posicions entre els països amb major esperança de vida en un futur i que, en el pitjor dels casos, superaran els 80 anys.

Per altra banda, segons informa l'IHME, entre les nacions amb pitjor esperança de vida l'any 2040 hi hauria Lesotho, Swazilàndia, la República Centreafricana i Sud-àfrica. En aquests escenaris els investigadors auguren millors i pitjors futurs que van des dels 75,3 anys a Sud-àfrica i un mínim de 54,3 anys a Lesotho.