Publicitat
Publicitat

Atletes incansables

L'Andorra Ultra Trail Vallnord rebrà enguany més de 2.600 atletes del 25 al 28 de juny i preveu superar els 3 MEUR de retorn per al país

L'Andorra Ultra Trail Vallnord no té sostre, almenys en teoria, com ha explicat el director de Cims Màgics, l'organitzador, Gerard Martínez, a la presentació de l'edició 2015, aquest divendres a Ordino. Enguany, en la setena edició, se superaran els 2.600 corredors, un nou rècord per a la prova, que, malgrat això, intentarà no créixer massa per mantenir l'encant. Amb un pressupost de 450.000 euros -bona part en espècies dels patrocinadors- l'Ultra Trail espera ingressar un retorn de més 3 MEUR generats pels corredors estrangers els dies de l'esdeveniment, sense comptar el que generen els participants locals i els visitants durant els reconeixements al llarg de l'any.

Tant el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, com la cònsol menor d'Ordino, Consol Naudí, han destacat l'aspecte social de la prova, que "envaeix" el poble amb més de 5.000 visitants. Camp, de fet, ha garantit el suport del Govern a l'esdeveniment, que Martínez ha qualificat de "festa popular carregada d'emoció".

L'Andorra Ultra Trail Vallnord continua creixent. En participants, se n'esperen més de 2.600; en nacionalitats, ja hi ha inscrits de 40 països diferents, i per primer cop de Nepal, Finlàndia o la Xina; en pernoctacions, la previsió és de 18.700; en pressupost, 450.000 euros; i també en retorn per al país, els càlculs mínims són de més de 3 milions d'euros. Pel que fa a l'esperit i l'ambient de la prova, continua igual de fort que el primer dia. Camp ha garantit que ofereix "una experiència personal, hi ha pocs esports que ofereixen això".

L'oferta de muntanya del país també se n'aprofita, perquè l'Ultra Trail se suma a un calendari d'esdeveniments esportius bastant atapeït aquest estiu, i té una rellevància internacional important. La cònsol menor d'Ordino, Consol Naudí, ha convidat i animat tothom a pujar als recorreguts i l'arribada per viure un moment tan especial de prop. Mentrestant, els corredors, com ha explicat Martínez, ho viuran com "una lliçó de vida, una aventura interior" i portaran el nom d'Andorra i parlaran dels seus paisatges als seus llocs d'origen.

Pel que fa a la part esportiva, els recorreguts presentaran pocs canvis. La cursa més dura, la Ronda dels Cims, ho serà enguany una mica més, perquè ha augmentat el seu desnivell positiu i negatiu per arribar als 13.500 metres. L'objectiu no és fer-la encara més complicada, sinó permetre als corredors conèixer encara més racons de gran bellesa paisatgística. No obstant això, l'organització continua destacant la marxa solidària Solidaritrail com una iniciativa important que apropa la cursa a tothom.

Les novetats d'enguany inclouran un millor cronometratge -amb l'ús dels telèfons intel·ligents-, un millor seguiment en línia, l''streaming' de vídeo amb més zones i fins i tot imatges gravades amb 'drones'. A més s'ha creat una aplicació d'emergència per enviar la posició que podrà instal·lar-se de franc cada participant i s'ha realitzat un documental de 40 minuts que recorre els circuits perquè els participants puguin reconèixer el que han de fer, però també perquè qui no faci la cursa es pugui traslladar als mateixos paisatges. El documental està patrocinat per Andorra Turisme, Crèdit Andorra i Sant Eloi i s'estrenarà el pròxim dimarts als cinemes Illa Carlemany.

Les xifres són enormes, la prova són les 12.500 banderetes i cintes que s'han de col·locar per marcar els recorreguts -i que després es recullen per no contaminar el medi. Però Martínez assegura que tot i que en teoria no hi ha sostre "en la realitat pensem que no hem de fer-ho més gran, el poble explotaria i la cursa perdria el caràcter familiar". Si en un futur l'esdeveniment entra en el circuit internacional de la Federació d'Skyrunning la notícia serà ben rebuda, però Martínez ha insistit que "estem més centrats en la qualitat per als corredors". Aquesta passió fa que, segons l'organitzador, la cursa estigui entre les primeres del món basant-se en criteris d'emoció i festa popular i en el top 5 mundial pel que fa a la duresa i tecnicitat.