Publicitat
Publicitat

Dilluns i dimarts, els dies més calorosos de l'any amb màximes de 36

El risc d'incendis augmenta fins a perill extrem al sud del país

Amb màximes que arribaran fins als 36 graus, des del Departament de Protecció Civil i Gestió d'Emergències d'Andorra s'estima que aquest dilluns i dimarts seran els dies més calorosos des de principi d'any. Així, es preveu que els efectes de l'onada de calor es mantinguin actius fins a última hora d'aquest dimarts. A partir d'aquí, i durant el transcurs de la setmana, s'espera un descens progressiu de les temperatures amb una disminució total de fins a 5 graus en algunes ubicacions.

Com a conseqüència d'aquesta onada de calor, la situació de perill per risc d'incendi forestal a Andorra s'ha vist agreujada en les últimes hores, i tal com ha comunicat el mateix Cos de Bombers, algunes zones concretes com Aixàs es troben des d'aquest dilluns en una situació de perill extrem. Pel que fa a altres punts de risc com ara la Margineda, Perafita, el Bony de les Neres, Ransol o Sorteny-Estanyó, el perill és elevat. Des de Bombers es confirma que la situació actual és més perillosa que la dels últims dies, ja que els efectes produïts amb l'inici de l'onada de calor es van maximitzant a mesura que s'allarga en el temps, fet que provoca un agreujament de les condicions i una major sensibilitat de l'entorn.

En aquest sentit, el director adjunt dels Bombers, Jordi Farré, ha destacat que "la majoria d'incendis al Principat són provocats per l'acció de l'home i per aquest motiu és molt important que tothom extremi les precaucions" i ha afegit que en casos de perill extrem com l'existent a la zona d'Aixàs de Sant Julià de Lòria, "des de Bombers treballem amb una vigilància absoluta sobre el terreny mitjançant un control diari amb patrulles i un seguiment constant dels informes meteorològics". En relació amb les mesures engegades, el director adjunt dels Bombers ha recalcat que "tots els treballs de control i prevenció desenvolupats pel Cos de Bombers i Protecció Civil es complementen amb les mesures efectuades per les mateixes administracions". "El Comú de Sant Julià ja va procedir a precintar les zones de barbacoes el cap de setmana passat quan el nivell de perill va superar el rang d'elevat", ha admès.

Extremar les precaucions

Tant des del Cos de Bombers com des del Departament de Protecció Civil i gestió d'emergències d'Andorra s'insta a tota la ciutadania a extremar les precaucions per tal de minimitzar els factors de risc envers aquesta situació. Així, recomanacions com ara protegir els grups de persones més vulnerables (persones amb edat avançada i nens petits), no exposar-se ni fer activitat física durant les hores de més calor, hidratar-se contínuament i evitar els àpats copiosos són algunes de les mesures que cal adoptar per evitar posteriors incidències.