Societat 15/05/2015

Badia demana retribucions "dignes" per als advocats d'ofici

El degà del Col·legi d'Advocats d'Andorra, Francesc Badia, ha denunciat també l'instrusisme dins el sector, a la Cerimònia de la Toga

Ana
4 min
Francesc Badia, degà del Col·legi d'Advocats / J.D. (ANA)

Andorra la VellaEl degà del Col·legi d'Advocats d'Andorra, Francesc Badia, ha demanat, aquest divendres a la Cerimònia de la Toga, retribucions dignes per als professionals de l'advocacia quan presten un servei públic, com el benefici de justícia gratuïta davant la jurisdicció civil i administrativa, els oficis davant els tribunals penals i l'assistència a la Policia i la Batllia. Badia ha expressat, també, la seva preocupació davant l'"intrusisme" que assegura pateix el sector, perquè "tot i que no és gravíssim, podria anar a més". El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, per la seva banda, ha respost les declaracions, reconeixent que "els barems no són molt elevats" però que van ser pactats amb el Col·legi, que va entendre que "en l'actual context de contenció no ens podem permetre augmentar-los substancialment". Sobre l'intrusisme, Espot ha demanat calma, perquè no és "una pràctica reiterada o habitual", tot i que ha garantit absoluta contundència en cas que se'n doni. Enguany s'han incorporat disset nous advocats al sector, que avui han jurat o promès el compromís ètic i professional. Badia ha advertit que és un nombre elevat i que "no és previsible que en els pròxims anys sigui així, perquè ens convertiríem en un Col·legi molt gran, massa gran".

La Cerimònia de la Toga ha servit per celebrar la incorporació de disset nous lletrats al Col·legi d'Advocats. Així, amb les noves incorporacions, el col·lectiu arriba als vora 400 professionals, 200 d'ells en exercici, una xifra elevada que Badia explica perquè "és un any especial", ja que aviat entrarà en vigor el nou mètode d'accés a la professió que demanarà nous requisits als graduats que vulguin exercir al país. Els detalls del nou reglament, però, encara no estan determinats, ja que la llei fixa un període d'un any -va ser aprovada al desembre del 2014- per fer-ho.

En aquest sentit, el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha recordat que és una professió liberal i "qui exerceix com a advocat és perquè vol", a banda d'afirmar que el mercat s'autoregula i "si tenim les persones que tenim és perquè satisfan les seves necessitats professionals". No obstant això, el ministre ha reconegut que anys enrere tenien molta més feina i que amb la situació econòmica molts d'ells "potser es troben en situacions de més dificultat".

Precisament, una demanda econòmica ha centrat les reivindicacions de Francesc Badia aquest divendres. El degà ha demanat "dignificar" les retribucions dels advocats en les assistències a la Policia i la Batllia, els oficis davant els tribunals penals i el benefici de justícia gratuïta davant la jurisdicció civil i administrativa. El barem actual estableix una remuneració de la defensa que pot anar des dels 550 euros, en processos civils ordinaris, als 100 euros, en processos de delictes menors en l'ordenança penal, per exemple, o entre 100 i 350 euros en els casos d'assistència davant el cos de Policia i els batlles i tribunals.

L'Estat és qui aporta aquestes quantitats, però Badia les considera insuficients, tot i que, com ha recordat Espot, van ser acordades entre el Govern i el Col·legi d'Advocats en les negociacions de la Llei de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra. "No són dignes, objectivament no ho són, perquè estem prestant un servei públic", ha assegurat Badia, "i se n'hauria de fer càrrec l'Estat, però en realitat això ho suportem avui en dia els advocats amb una col·laboració de l'Estat", ha afegit, abans de recordar que "això ho arrosseguem des de fa molt de temps".

A banda d'aquesta qüestió, el degà del Col·legi també ha afegit el seu neguit per l'intrusisme. Badia creu que el fet que hi hagi situacions de crisi en altres països "ha fet que hi hagi negocis aquí que no són pròpiament d'advocats, que fan assessorament, etc." i que "això és perillós". Espot ha tret ferro a les situacions que Badia denuncia, però ha garantit que "estem per lluitar contra l'intrusisme" i que amb el nou reglament d'accés a la professió també es va en aquest sentit. "Actuarem amb absoluta contundència", ha afegit el ministre.

Pocs avanços en el nou reglament d'accés a la professió

Pel que fa a aquest reglament que ha de regular l'accés a la professió abans del 2016, la raó per la qual Badia creu que hi ha hagut tants nous col·legiats enguany, encara no està definit. Fa unes setmanes hi va haver una reunió entre el Col·legi d'Advocats i el Ministeri de Justícia i Interior per avançar en la matèria. De la reunió es desprèn que els requisits estaran molt lligats al màster en Dret andorrà de l'UdA, tot i que s'ha d'acabar de determinar si, qui tingui un màster d'altres països, es pot estalviar la part teòrica, i què es farà amb el postgrau que existeix sobre la matèria. El que és segur és que caldrà un temps de formació i pràctiques obligatori, que segons Badia servirà per "assegurar-nos que [la feina dels advocats a Andorra] continua sent un servei de qualitat".

El Col·legi d'Advocats inaugura la seva seu

Després de la Cerimònia de la Toga el Col·legi d'Advocats ha inaugurat oficialment la seva nova seu al carrer Prat de la Creu, amb una conferència a càrrec de Magda Oranich, una reconeguda advocada i política catalana. Badia ha destacat la seva vàlua i experiència en camps com el dret de família, els drets dels animals, o en temes polítics durant el franquisme. El degà ha aprofitat l'oportunitat per defensar la feina de les dones advocades i ha reconegut que "al Col·legi només hem tingut una sola degana, Maite Borgeaud, i hem de posar-hi remei".

stats