Societat 18/02/2018

Parada a Andorra en un "viatge profund a la muntanya per carnaval"

El 'Ball de l'ossa' i el 'Judici dels contrabandistes' han estat gravats aquest dilluns passat i formaran part d'un documental del carnaval als Pirineus

M. M.
4 min
Parada a Andorra en un "viatge profund a la muntanya per carnaval"

Andorra la Vella'La montaña enmascarada. Máscara y ritual en los Pirineos'. Així es titula el llargmetratge que pretén agrupar i recollir els actes més tradicionals i populars del carnaval de més de 25 pobles diferents de les dues vessants del Pirineu. Com no podia ser d'una altra manera, en aquest treball on s'inclou tota la geografia de la serralada, Andorra hi havia de ser present. El passat dilluns de carnaval l'equip de la productora aragonesa que farà possible aquest documental, Domingo Moreno Producciones Cinematográficas, va estar gravant el 'Ball de l'ossa', a Encamp, i el 'Judici dels contrabandistes', a Ordino. “Estaran representats els carnavals del Pirineu basc, de Navarra i d'Aragó, la part dels Pirineus francesos i catalans i Andorra”, explica Domingo Moreno, productor, director i guionista del documental.

Produir i gravar aquest repte té grans dificultats, entre les quals destaquen el mal temps i les inclemències meteorològiques, però sobretot la concentració de tots els actes en una sola setmana.

És per això que 'La montaña enmascarada' porta més de tres anys gestant-se, amb múltiples quilòmetres acumulats a l'esquena. De fet, dels més de 25 pobles que seran presents al llargmetratge, aquest carnaval 2018 només n'han fet vuit. "Un viatge força intens i profund a la muntanya en època de carnaval", sintetitza Domingo. El director del documental també posa en valor la dificultat que té enregistrar aquests actes, on la presència de gent és força important. “La idea cinematogràfica que tenim nosaltres al cap a vegades costa de poder-la dur a terme i s'ha de treballar dur per aconseguir-la”.

A part de gravar els actes centrals dels carnavals, el director també explica que hi haurà la presència d'antropòlegs i gent vinculada amb el carnaval de cada poble. En el cas andorrà ha parlat, entre d'altres, amb Isabel de la Parte, tècnica de l'Arxiu Etnogràfic.

El carnaval andorrà sorprèn

“Pensàvem, abans d'arribar al país, que no hi havia interès a conservar aquest tipus de tradicions o mantenir-les, però quan vam arribar aquí ens vam adonar que estàvem equivocats”, explica Domingo, que destaca l'element teatral, burlesc i de caire més de bufó que han viscut en els dos actes que han gravat al Principat. “Tant a Ordino com a Encamp la sàtira és molt present”. Tot i això, el director del documental apunta que els carnavals del Pirineu són molt diferents i diversos entre si, però hi ha elements comuns, com algunes músiques, danses, màscares similars o fins i tot personatges que es repeteixen, com el de l'os. “És un viatge a la singularitat de cada territori, però que d'alguna manera cadascun d'ells està relacionat amb altres carnavals de les valls del Pirineu”, explica.

Domingo argumenta que la gran diferència entre les diverses celebracions es pot constatar segons la dimensió del poble i l'aïllament. Mentre que el carnaval d'Encamp o Ordino es desenvolupa en un entorn urbà i la preparació de l'acte recau en un grup de joves concret, en els pobles petits és tota la ciutadania que hi està directament o indirectament implicada.

L'equip grava el 'Ball de l'ossa' a Encamp. / M. M.

Precisament, l'equip ha pogut constatar, al llarg dels més de tres anys de gravació, que les representacions recauen en mans de joves homes, fet que s'explica perquè durant l'època de carnaval i en temps passats s'aprofitava aquest moment per cortejar les noies. “Cada vegada la dona s'obre pas i demana també ser part activa en la celebració”, constata Domingo, que també explica que aquest aspecte serà recollit en el documental. La 'brutalitat' de les hòsties entre els joves encampadans o l'excés del menjar, sobretot durant la representació del 'Ball de l'ossa' a Encamp, no ha sorprès als forans aragonesos que argumenten que aquest tipus de fets són comuns durant la disbauxa de carnaval.

Emissió a AragóTV

Per tot plegat Domingo s'atreveix a catalogar que el carnaval al Pirineu “són festes participatives i no festes espectacle com les que vivim avui en dia, on hi ha un públic que assisteix i només mira”. La intenció de la productor es poder presentar el llargmetratge, d'una durada aproximada de vuitanta

minuts, l'any que ve per les dates pròximes al carnaval. Domingo apunta que li agradaria molt poder pujar a Andorra per presentar-lo, i per fer-ho buscarà la col·laboració de les administracions del país, perquè indica que els dos actes del Principat tindran un pes important dins del documental. A part de l'emissió al cinema i la presentació als pobles, Domingo Moreno Producciones Cinematográficas també vol vendre el documental a televisions autonòmiques i locals. De fet, AragóTV ja ha comprat els drets d'emissió.

Entre els carnavals presents al documental, Domingo n'ha destacat uns quants: El de Lanz al Pirineu navarrès, el de Bielsa a l'Aragó, la mascarada suletina del Pirineu del país basc francès, el d'Altsasu, el d'Unanu, el de Lesaca o els d'Ordino i Encamp. A més, 'La montaña enmascarada. Máscara y ritual en los Pirineos' també recollirà imatges d'arxiu d'altres carnavals que ja han desaparegut o que s'han reconvertit amb el pas del temps.

stats