Ballester recomana controlar els factors de risc per evitar malalties cardiovasculars

Incideix en els perills del sucre, el tabac, el sobrepès, la manca d’activitat física i la hipertensió

El cardiòleg Ricard Ballester destaca que l’impacte de les malalties cardiovasculars es pot “rebaixar molt” i prevenir amb uns bons hàbits i controlant “molt bé” els factors de risc que cada persona pugui tenir. D’aquesta manera, ha incidit que hi ha certs factors de risc com el sucre, el tabac, el sobrepès, la manca d’activitat física i la hipertensió que, ben supervisats o amb un canvi d’hàbits, es poden corregir i evitar, d’aquesta manera, que acabin provocant una malaltia cardiovascular.

Així, ha explicat que quan es compara un pacient amb infart amb un altre es veu que “hi ha característiques comunes”. Per tant, creu que si aquests mals hàbits es “corregeixen abans” es poden "controlar i disminuir de manera radical" malalties cardiovasculars. “El més important és que la gent prengui consciència que ell és el propi implicat en els factors de risc”, sabent quins té i quins pot modificar. En aquest sentit, creu que si el pacient va al metge de capçalera i aquest veu quins perills presenta, li pot recomanar un pla personalitzat amb el qual mantenir a ratlla aquests factors.

El sucre, remarca, és “la clau de volta” i els darrers estudis demostren que és una de les causes fonamentals de les malalties cardiovasculars. En aquest sentit, ha fet èmfasi en el fet que cada vegada tenim una dieta més rica en sucre, “ens belluguem poc” i sovint es donen casos de resistència a la insulina, la qual cosa va lligada a la placa arterioscleròtica. Per això, creu que si una persona dona més de 126 en sucre a les analítiques ha de posar “els mitjans perquè té molt risc” d'acabar emmalaltint. Per això, creu que cal “controlar molt bé la dieta i fer exercici, ja que és una manera de cremar” aquest sucre. Les noves medicacions baixen el sucre i prevenen les malalties cardiovasculars però Ballester recorda que “val la pena abans canviar l’estil de vida”. A més, alerta que les malalties cardiovasculars "per desgràcia" quan presenten algun símptoma "ja és massa tard".

Ballester ha fet aquestes declaracions en el marc de la xerrada ‘Malalties cardiovasculars: com les podem prevenir’, que ha organitzat la Fundació Crèdit Andorrà en el marc del cicle ‘La salut al dia’.