Societat 29/09/2016

La Batllia investiga el numismàtic espanyol que va acusar el Govern de crear un mercat negre d'euros andorrans

Ruben Pulido ha estat citat a declarar per un presumpte delicte de calúmnies i difamació

M.t.
2 min
Estoig d'euros andorrans per a col·leccionistes./M.B.

Andorra la VellaLa Batllia ha citat a declarar Ruben Pulido, un numismàtic espanyol que va denunciar públicament suposades males pràctiques de funcionaris en la distribució dels euros andorrans. Se l'investiga per un presumpte delicte de calúmnies i difamació pel fet d'haver acusat el Govern de propiciar l'especulació i la creació d'un mercat negre d'euros. L'any passat va fer públic que, segons els seus càlculs, el mercat negre podia ser d'uns 5 milions d'euros, i que s'havia creat una "màfia amb una xarxa jerarquitzada que inclouria des del funcionari que facilitava la sortida d'euros d'Andorra suplantant identitats fins a la persona que posava la mercaderia a disposició de qui ho sol·licités".

Fonts del Govern han explicat que l'empresari va enviar un correu electrònic denunciant irregularitats per part de diversos funcionaris de l'administració. El Ministeri de Finances va posar-s'hi en contacte per tal que aportés proves de les acusacions que va fer, per si calia investigar els fets. Atès que el numismàtic no va facilitar cap evidència dels fets, el Govern va portar el cas a la fiscalia. Ara la Batllia l'investiga per un presumpte delicte de calúmnies amb publicitat i de difamació contra funcionaris públics.

Segons ha explicat Pulido a l'ARA Andorra, va rebre una citació per declarar a principis de setembre, però la declaració encara no ha tingut lloc perquè va sol·licitar poder fer-la des d'un jutjat espanyol, ja que la seva ocupació no li permetia desplaçar-se a Andorra. Pulido assegura que va alertar de les males pràctiques perquè estaven afectant negativament tant a la seva empresa com a d'altres numismàtics, però que no ho va fer amb cap intencionalitat d'incluplar ningú.

Pel que fa a les evidències que se li va demanar que aportés, l'empresari assegura que "era una cosa que saltava a la vista", referint-se als casos que van sortir a la llum com el d'un funcionari de policia que va suplantar identitats per recollir estoigs d'euros destinats als residents.

El numismàtic també ha recordat que està en procés de denunciar el cas a la Comissió Europea, que va ser qui va autoritzar Andorra a emetre moneda, i al Banc Central Europeu, per si des d'aquesta instància han de prendre mesures per regular la distribució dels euros andorrans.

stats