Societat 04/03/2020

Benazet assegura que es pot avortar en cas de risc de la vida de la mare

En el reportatge emès aquest dimarts a TV3, Angelina Mas qualifica de "quatre nenes frustrades" les dones que demanen que es despenalitzi l'avortament

Ara Andorra
3 min
El ministre Joan Martínez Benazet, durant el reportatge emès per TV3. / TVC

Andorra la VellaDesprés que una de les dones relatés tot el contrari en la seva versió personal dels fets que va viure, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat aquest dimarts al vespre a TV3 en el reportatge 'El mirall andorrà' que a Andorra un professional mèdic pot practicar un avortament en cas de risc de la vida de la mare. "Si ens trobem amb una pacient que està en una complicació greu de l'embaràs i que en aquell moment la seva vida corre perill, podem actuar, i aquí no hi ha cap supòsit il·lícit per part del Codi Penal, ja que preval la vida de la mare per sobre de la del fetus, i això ha de quedar clar i transparent", ha afirmat el ministre.

Per la seva banda, el ministre portaveu, Eric Jover, ha contextualitzat les paraules de Benazet posant de manifest que si l'hospital ha d'atendre una persona que presenta un risc immediat per la seva vida, els professionals de la salut "actuaran per salvar la vida de la dona", sempre que aquest perill "sigui real". En aquest sentit, Jover ha informat que els professionals sanitaris del país "sempre han treballat d'aquesta manera i ho continuaran fent".

Un altre dels testimonis, la Mireia, explica que "em van violar amb 12 anys i em vaig quedar embarassada, i l'estat andorrà em va obligar a parir. Vaig anar al jutge i em va dir que no podia denunciar el noi perquè li quedava poc per fer 18 anys i li destrossaria la vida, i que això no era just". Per la seva banda, la presidenta de l'associació Stop Violències, Vanessa M. Cortés, ha assegurat en el reportatge que "els catalans veniu a Andorra a comprar perfums i a esquiar, mentre que nosaltres anem a Catalunya a comprar drets". Sobre el coprincipat, ha afegit que "no tenim llibertat, no tenim sobirania nacional, aquest coprincipat la gent jove ja no l'entén, diu fora el coprincipat, no ens interessen les vostres històries caciquistes, el que volem són els nostres drets socials".

Una de les intervencions que ha aixecat més polseguera a les xarxes socials ha estat la de l'expresidenta de la CASS i de l'ACU, Angelina Mas, que apareix al documental com una de les persones que va batallar pel dret de les dones a votar. "Estem aquí fent un problema per donar protagonisme a quatre nenes frustrades que així se senten importants", ha afirmat.

Mossèn Ramon de Canillo també ha intervingut en el documental, on ha afirmat que calia acompanyar les dones que passessin pel tràngol d'un avortament, però que al final havien de ser elles en consciència les que preguessin la decisió sobre el que calia fer. Laurence Gayté, diputada del partit de Macron, s'ha referit al nou servei d'atenció a la dona que ha creat el Govern: "És un menyspreu, és hipòcrita, trobo que és immoral, fins i tot crec que no és gaire sa; sembla que l'executiu vulgui tancar els ulls, us donarem diners i anireu a fer això en un altre lloc. És una mica repugnant, és negar el dret de les dones de poder decidir sobre el seu cos".

Vela també hi diu la seva

La presidenta del Partit Socialdemòcrata, Susanna Vela, ha valorat aquest dimecres positivament el documental però ha declarat que el va trobar desequilibrat pel que fa a les postures. "El documental va intentar enfocar molt el problema en el debat institucional, és a dir, el coprincipat o drets", ha manifestat Vela, qui ha assegurat que des del partit són partidaris de defensar "un dret tan fonamental com l'avortament". Per altra banda, va trobar molt adequat que es donés veu a persones que han hagut d'avortar i que "s'han vist amb la problemàtica".

stats