Societat 15/10/2015

Bombers i el Col·legi entreguen a Salut un projecte per crear la figura del psicòleg d'emergències

Defensen la necessitat de crear la figura perquè el país va coix en la gestió de situacions crítiques

C. G.
2 min
El president de l'Associació Europea de Psicòlegs Bombers, Sylvain Goujard, i el responsable de la Secció de Psicologia, Pau Pascual, durant les formacions als psicòlegs

Escaldes-EngordanyEls cossos especials han d'assumir en el seu dia a dia 'esdeveniments crítics', entesos com situacions en què, per exemple, la vida d'algú es posa en perill o fins i tot es produeixen víctimes mortals. Per afrontar-les, el cos de Bombers compta amb una secció de Psicologia liderada pel psicòleg i bomber Pau Pascual, que treballa in situ quan es produeixen aquests esdeveniments, però també formant a la resta del cos perquè tinguin els protocols més adequats d'actuació. Malgrat tot, des de Bombers consideren que el país està coix en aquest sentit i que cal anar més enllà en l'objectiu d'atendre psciològicament les víctimes. És per aquest motiu que, i juntament amb la col·laboració del Col·legi de Psicòlegs, reclamen que es posi en funcionament la figura del psicòleg d'emergències, el qual hauria d'estar disponible les 24 hores els 365 dies de l'any. El projecte ja ha estat elaborat i enviat al Ministeri de Salut, en forma de conveni de col·laboració. "Estem a l'espera de la seva discusió i aprovació", explica Pascual.

Però mentre no arriba la resposta del ministeri, tant el Col·legi com els Bombers avancen en la concreció d'aquesta figura. N'és un exemple la formació que s'està celebrant aquesta setmana sobre l'acompanyament psicològic i la gestió de morts violentes als cossos especials. Va a càrrec del president de l'Associació Europea de Psicòlegs Bombers, Sylvain Goujard, i està dirigida als psicòlegs del país. És la primera vegada que es duu a terme.

"Davant d'esdeveniments crítics", assegura Goujard, "al voltant d'un 30% dels cosos especials" queden afectats i poden desencadenar situacions d'estrès o depressives, perquè "han posat la seva vida en perill o han vist algú morir". Per aquest motiu és "indispensable" que Andorra desenvolupi aquesta figura del psicòleg d'emergències, exposa la psicòloga dels Bombers de l'Arieja, Marie Laure Soucarre, també convidada a les jornades formatives. Per la seva part i ja pensant en la població, Pascual afegeix que la figura "ajudaria a una actuació integral de psicologia d'emergència, és bàsica i hi ha molt a fer aquí a Andorra".

Formació a Bombers i per a Bombers

La secció de Psicologia que lidera Pascual treballa en dos àmbits. Per una banda la pròpia actuació psicològica quan es produeixen situacions crítiques de persones amb crisis d'angoixa, temptatives de suïcidi, persones violentes, persones bloquejades o tragèdies amb víctimes mortals. Per exemple, i en el cas de l'accident al Túnel de les Dos Valires del novembre del 2009, la secció va treballar en un primer triatge i intervenció psicològica vers les famílies de les víctimes mortals. Després es va derivar la tasca cap al propi Col·legi.

Per altra banda, Pascual realitza formacions preventives als seus companys sobre "com actuar davant primers auxilis psicològics i en termes de prevenció d'ells mateixos", en temes d'estrès i d'autocontrol emocional. En aquest sentit, es treballa per ampliar aquestes formacions també als metges i a comandaments de cossos especials, sobretot per quan han d'anunciar la mort d'una persona a un familiar. "Ells són els encarregats de fer aquest tipus de feina i en general no estan formats per fer-ho", reconeix Pasqual.

stats