"Bon ritme" dels treballs per fer realitat la xarxa de calor de la Comella

A finals d'aquest any arribarà a la zona dels Serradells per abastir, almenys, el centre esportiu i l'escola bressol

FEDA treballa per posar en marxa, a finals d'aquest any, la primera de les fases del projecte de cogeneració de la Comella. Les obres necessàries estan "avançant a bon ritme" i és previst que aquest hivern ja es pugui subministrar calefacció i aigua calenta a la zona dels Serradells, tal com explica el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé. D'aquesta manera, s'estan fent uns petits treballs al Centre de tractament de residus per poder aprofitar l'energia residual de la planta. De manera paral·lela, s'estan posant dues canonades per fer arribar calefacció i aigua calenta fins als usuaris (l'anomenada xarxa de calor en si) uns treballs que ja es troben a la meitat de la seva realització.

Quan aquesta primera fase de les obres acabin, el centre esportiu dels Serradells i l'escola bressol comptaran amb calefacció i aigua calenta procedent d'aquesta xarxa i també s'estan "acabant de tancar convenis" amb altres instal·lacions com el centre penitenciari i algun altre client de la zona per si s'hi volen embrancar. De cara a principis de l'any que ve començarà la segona fase, que va dels Serradells, passant per la carretera de la Comella, una part de la Baixada del Molí i fins al camp del Consell. En anys següents la xarxa arribarà també al carrer Prada Motxilla, la zona del Lycée i el carrer Prat de la Creu. Els clients potencials als quals vol donar servei FEDA Ecoterm és una setantena d'edificis, una xifra que representaria 2.000 llars. A més, a banda d'aquests punts, Travé assenyala que el projecte pot "créixer molt" i es podria arribar a zones com Terravella i més enllà. Com en el cas de Soldeu, on el servei es va posar en marxa el desembre del 2016, "es parteix d'un projecte base però es van fent ramals per anar alimentant més zones".

Des de FEDA Ecoterm s'incideix que la xarxa de la Comella és un projecte que s'emmarca en la filosofia de l' economia circular, ja que "s'aprofita" la gestió dels residus, a més de per generar electricitat (un fet que ja succeeix ara mateix), per proveir calefacció i aigua calenta sanitària. Això, assegura Travé, "només pot ser que positiu" per al país i, a més a més, incideix en què entre un 80-90% dels treballs els faran empreses del país, amb la qual cosa això revertirà en l'economia nacional. En aquest sentit cal recordar que FEDA té previst invertir fins a quinze milions d'euros en aquest projecte.

Travé fa èmfasi en el fet que el càlcul que s'ha fet per al funcionament d'aquesta xarxa de calor de la Comella no inclou el volum de residus que actualment s'està important de la Cerdanya, amb la qual cosa, funcionarà sense problema amb les deixalles que es produeixen al país que no són "ni reciclables ni reutilitzables" i, fins i tot, s'ha calculat que la quantitat necessària per alimentar la xarxa podria ser inferior a l'actual i "funcionaria" perfectament. A més, si en un futur sorgissin altres energies per alimentar aquesta xarxa de calor (cal recordar que la de Soldeu funciona amb gas liquat) es podria adaptar sense dificultats, tal com assenyala Travé. També, fa incidència en el guany mediambiental, ja que es calcula que quan la xarxa estigui implementada es reduiran les emissions de CO2 en 6.700 tones, la qual cosa "equival a 3.500 vehicles circulant durant un any".

Des de FEDA Ecoterm defensen que amb el nou sistema de calefacció fruit de la cogeneració els clients guanyen en "confort", "comoditat i qualitat", ja que no s'han de fer càrrec de cap tipus de manteniment (se n'ocupa FEDA) que a més garanteix que el servei funcioni els 365 dies de l'any les 24 hores. En aquest sentit, Travé destaca que a Soldeu "des del desembre del 2016 no hi ha hagut ni un minut de tall del servei". A més, s'eliminen "olors, vibracions i sorolls" de les calderes tradicionals i s'incrementa la seguretat, ja que no hi ha cap combustible per alimentar la calefacció. El responsable de FEDA Ecoterm destaca el grau de satisfacció dels clients de la cogeneració a Soldeu i el Tarter, un fet que es veu reflectit en què es guanyen clients any rere any (quatre aquest 2019). A més, poden conservar el seu sistema de calefacció actual, ja que només necessiten un transformador que instal·la FEDA fent-se càrrec del cost. El preu que ha de pagar el client pel servei, ha destacat Travé, és "molt competitiu".

La cogeneració pot arribar a ser una de les energies del futur i a Andorra té potencial, tal com assenyala el gerent de FEDA Ecoterm. D'aquesta manera, a banda de les xarxes de Soldeu i la Comella s'està en la fase de definició del projecte del Pas de la Casa, amb la voluntat que a finals d'any estigui ja definit i l'any que ve ja es puguin començar a demanar les llicències i fer les licitacions corresponents. Hi ha d'altres zones, a més, que s'estan estudiant i que d'aquí a poc també podrien ser explotades. Travé recorda que a països com França o els nòrdics hi ha molta implantació d'aquest tipus d'energia. Per exemple, a Dinamarca hi ha 30.000 quilòmetres de canonades. A Andorra s'ha començat amb els tres quilòmetres de Soldeu i els tres-tres i mig que es calcula a Andorra la Vella però si es tenen compte les paraules de Travé hi ha recorregut per fer aquesta xarxa molt més extensa.