Publicitat
Publicitat

Bona salut de les explotacions de bestiar a Ordino

El Comú celebra també l'increment de la cabana ramadera durant la tradicional benedicció

Un centenar de persones han fet aquest dimecres al migdia l'excursió que va des de l'aparcament de Sorteny fins la zona de la Rabassa de la vall de Rialb per assistir a la tradicional benedicció del bestiar, a càrrec del mossèn de la parròquia, per allunyar la cabana ramadera de malalties i d'altres afectacions. Es tracta d'un acte que es realitza coincidint amb el canvi de vall de les pastures de l'estiu. La cabana ve d'Arcalís i s'estarà unes setmanes a aquesta zona, per després desplaçar-se fins a Sorteny. Les pastures també serveixen per fer neteja de les muntanyes.

A l'acte hi ha assistit part de la corporació ordinenca, entre ells el cònsol major, Josep Àngel Mortés, que ha celebrat que la ramaderia, després d'una època dolenta, "cada cop està millor", en part gràcies al rejoveniment del sector amb la incorporació de noves generacions de ramaders. Un fet que s'està donant a Ordino però també a la resta de parròquies, ha exposat. En la mateixa línia s'ha manifestat el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat del Comú, Marc Pons, assegurant que el nombre d'explotacions a la parròquia, al voltant d'una desena, està vivint "petits increments".

Els motius, a banda de les generacions joves que tornen al sector, venen motivats per la "revalorització de l'activitat" i "l'interès social que genera". La ciutadania cada vegada valora més tenir un producte de qualitat i la carn andorrana n'és un exemple, ha exposat el conseller.

Les deu explotacions que hi ha a la parròquia custodien en l'actualitat 340 caps, 180 de boví i 150 equí. Aquest dimecres s'ha beneït al voltant de 140 caps de bestiar boví i una quarantena d'eugues.

La benedicció s’ha fet a Rialb, tot i que un cop acabada els assistents s'han desplaçat fins la Coma d'Arcalís per gaudir d’un dinar, degut a la previsió de pluja.