Societat 17/11/2015

Els premis CEA reconeixeran les empreses innovadores, sostenibles i amb projecció internacional

La CEA constata diferències entre Andorra, San Marino i Mònaco pel que fa a la negociació de l'acord d'associació amb la UE

M.g.c.
3 min
Una imatge de la presentació dels premis CEA aquest dimarts / M.G.C.

Andorra la VellaEn el marc de la celebració del 10è aniversari de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) s’han dissenyat els premis CEA -sis categories- que pretenen reconèixer al teixit empresarial del país segons criteris de sostenibilitat, innovació i emprenedoria, i la projecció internacional. El certamen tindrà lloc el pròxim 17 de març a les 20.30 hores a l’Andorra Park Hotel. Als premis hi podran optar totes les empreses del país i s'hi podran inscriure a través de la pàgina web fins al 31 de desembre d’aquest any. La celebració comptarà amb la presència d’autoritats i durant l’acte es presentarà la memòria del 2015. La intenció és fer entrega d’aquests reconeixements cada dos anys, ha explicat el president de la CEA, Xavier Altimir.

Els premis CEA comptaran amb sis categories, de les quals a tres s’hi podrà participar mitjançant la inscripció a la pàgina web i les altres tres seran a lliure elecció del jurat. El premi a l’emprenedoria s’atorgarà a alguna idea que hagi aconseguit triomfar, el premi a la sostenibilitat farà un reconeixement a les empreses que treballen amb el compromís de respecte al medi ambient. I el premi a la projecció internacional es destinarà a empreses que hagin estès el producte més enllà de les fronteres.

D’altra banda, el premi a la trajectòria empresarial serà destinat a empreses amb un mínim de 25 anys de trajectòria, el premi especial del jurat qüestionarà un conjunt de valors, i el premi al reconeixement personal a l’activitat de promoció, en aquest cas, serà a títol personal. Aquests tres darrers, seran reconeguts a lliure elecció del jurat.

L’entrega dels reconeixements es farà durant el sopar de gala del 17 de març i s’entregarà unes escultures en forma d’escala de caragol que volen significar l’ascens, el creixement i el repte, ha explicat Altimir. El 7% dels ingressos del sopar aniran destinats al servei d’integració laboral de persones amb discapacitat (AGENTAS).

El jurat el formaran el president de la CEA, Xavier Altimir; el president de CEA Joves i Emprenedors, Jordi Balletbó; el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp; el president de Comissió d’Innovació i Noves Tecnologies CEA, Jordi Blanes; el president de la CCIS, Marc Pantebre; el degà del Col·legi d’Economistes, Xavier Prats; i el representant dels Patrocinadors de la CEA, Miquel Àngel Armengol.

10 anys units

Des de la creació d’aquesta confederació ja ha passat deu anys i a la presentació dels premis també es farà la celebració per aquesta dècada. Durant la roda de premsa, el president de la CEA ha aprofitat per recordar que a Andorra “ha costat molt que la gent es mentalitzi de la necessitat de treballar en conjunt”. A Mònaco i a San Marino, “fa 70 anys que tenen associacions, anem 60 anys endarrerits”. Malgrat això, ha afegit que “la unió fa la força i el que és important és que avui dia la CEA ja és un lloc de debat, per compartir idees i problemes”.

L’anàlisi de l’acord d’associació

Pel que fa a l’acord d’associació que el Govern està negociant amb la UE, la CEA està analitzant el que suposarà aquest acord per a les empreses del país. En els darrers dies, han visitat Mònaco i San Marino per veure les impressions d’aquests països. El president de la CEA ha explicat que “les situacions en els diferents estats són molt diverses, ja que tenen una indústria potent a diferència d’Andorra". A més, "el seu marc fiscal ja està pràcticament homologat a la UE amb un grau molt més elevat que a Andorra", ha afegit Altimir. En aquest sentit, a Andorra hi ha un IVA més competitiu perquè es viu del turisme, a diferència de Mònaco i San Marino.

D’altra banda, el president ha destacat que a Mònaco tenen molt clar que la lliure circulació de persones és innegociable, i que pel que fa San Marino, està més en la línia d'Andorra en quant a permetre l'establiment de persones que vulguin crear una empresa.

La implicació del sector empresarial, necessària perquè funcioni el Pla estratègic del sector comercial

Pel que fa el pla estratègic del sector comercial dissenyat des del Govern i fet públic recentment, la CEA creu que si darrere no hi ha implicació del món empresarial, no funcionarà. En aquest sentit, Altimir ha valorat que “és una molt bona idea i calia fer un pla estratègic del sector comercial però sense la implicació del món empresarial no funcionarà”. “No rentarem la cara al sector comercial d’Andorra si no ens hi gastem diners a títol personal i públic i si no tenim molt clar cap a on volem anar”, ha afegit el president durant la roda de premsa de presentació dels premis CEA.

stats