Publicitat
Publicitat

El CRES constata la substitució de les trucades convencionals per les aplicacions de missatgeria

L'ús de les xarxes socials s'ha incrementat un 10% respecte al 2012 i les aplicacions com Whatsapp, Line o Telegram són utilitzats per un 82,5% dels usuaris

L'Observatori del primer semestre del 2014 del CRES ha preguntat als enquestats sobre l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació i ha observat un canvi de tendència pel que fa a les eines emprades. Amb l'estudi d'enguany es confirma un creixement en la utilització de tots els serveis d'Internet, com la irrupció de les aplicacions de missatgeria instantània i en les trucades o videotrucades per Internet en substitució de les trucades convencionals.

Si es comparen les dades de l'Observatori del 2012 amb l'enquesta d'enguany, es pot observar com l'ús de les xarxes socials s'ha incrementat en gairebé 10 punts, passant d'un 63,8% del 2012 al 72,3% actual. En relació a les aplicacions de missatgeria instantània com WhatsApp, Line o Telegram, tot i no aparèixer en l'Observatori del 2012, enguany, amb un 82,5%, aquestes aplicacions es posicionen com el tercer servei d'Internet més utilitzat, només per darrere de la cerca d'informació (90,7%) i la utilització de correu electrònic (86,4%).

El 2012 es preguntava per l'ús de fòrums, xats i converses per Internet (messenger), el més assimilat a les aplicacions de missatgeria actual. Amb tot, la proporció de persones que en feien ús era del 34,3%, lluny del 82% de les aplicacions actuals. Aquest canvi de tendència també es constata amb la irrupció de les trucades o videotrucades per Internet, ja que més del 50% dels enquestats asseguren haver utilitzat aquest tipus de comunicació durant els últims tres mesos.

Pel que fa a les compres a través d'Internet, si es comparen les xifres de l'Observatori de 2012 amb l'actual, també es confirma aquest creixement, passant d'un 32% a gairebé un 37%. En canvi, pel que fa a la descàrrega de música, pel·lícules i jocs, cal ressaltar l'estancament que ha patit aquest sector en els últims anys, mantenint-se estable amb una diferència de menys d'un punt.

Per últim, destaca l'accés a Internet a través del mòbil. Un 67% dels usuaris enquestats utilitza aquesta plataforma, una xifra superior a la mitjana de la Unió Europea que és del 52% i de les proporcions d'Espanya i França que disposen d'un 63 i un 56% d'usuaris que tenen connexió a Internet des del mòbil.