Societat 20/11/2020

El CSJ recorre a la UdA per mirar de cobrir les vacants a la justícia

Casadevall manifesta les dificultats que es troben amb batlles, fiscals i secretaris judicials

Ana
4 min
El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, durant el seu discurs. / CSJ

Andorra la VellaEl Consell Superior de la Justícia (CSJ) treballa amb la Universitat d’Andorra (UdA) perquè hi hagi formacions específiques que orientin els estudiants cap a la carrera judicial, en certa manera que despertin la seva "vocació", tal com ha manifestat el president del CSJ, Enric Casadevall, i això faciliti la cobertura de places vacants. En aquest sentit, Casadevall ha manifestat les dificultats que es troben per cobrir els llocs vacants de batlles, fiscals i secretaris judicials, ja que sovint els candidats no compleixen els requisits demanats. Ara com ara falten per cobrir dues places de fiscals adjunts i cinc de secretaris judicials. A més, de cara a l’any que ve, el fiscal general, Alfons Alberca, ha remarcat la necessitat que s’hi incorporin dos fiscals més.

Casadevall ha manifestat que dos dels fiscals adjunts han passat a ser magistrats del Tribunal de Corts i del Superior i que les seves places han quedat vacants. El concurs que es va convocar ha quedat desert i ara caldrà veure si cap al mes de gener o febrer es pot tornar a convocar “perquè es presenti més gent”. D’altra banda, hi ha cinc batlles en formació i les cinc places vacants de secretari judicial que aquests batlles han deixat també estan pendents de cobrir. Casadevall ha manifestat que “el procés” és molt lent i que la desena de places que estaven previstes per a aquest any encara no estan cobertes. De fet, en aquest procés també hi ha impactat la pandèmia, que va obligar a suspendre els concursos convocats al mes de març, quan el pressupost ja era vigent. “Penso que en un mes o dos ho tindrem tot cobert menys els secretaris judicials”, ha manifestat el president del Consell Superior de la Justícia, afegint que llavors de cara a l’any que ve caldrà cobrir les dues places de fiscal que demana el fiscal general.

“Veig que és difícil reduir el període de formació, el que és important és que quan traiem un edicte si hem preparat gent abans almenys els edictes quedin plens”, ha manifestat Casadevall, afegint que es treballa amb l’UdA que hi hagi cursos específics de dos anys i que es puguin també introduir assignatures específiques al màster de dret que prepari els alumnes per poder passar les oposicions. Ara es treballa amb la universitat per veure les condicions d’aquestes formacions i, tal com ha explicat Casadevall, a finals d’aquest any o principis del que ve ja podrien estar definits.

El cap de Govern, Xavier Espot, que ha assistit a l’acte d’obertura de l’any judicial en què s’han fet aquestes manifestacions, ha destacat que el que cal és “anticipar i planificar a llarg termini, perquè després els processos són llargs”. El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha reconegut que la cobertura de places és “una qüestió que preocupa” i ha assenyalat, en el mateix sentit que Casadevall, que hi ha candidats “que no reeixeixen” i ha afegit que cal incidir “perquè els estudiants s’interessin” per la carrera judicial.

Reformes legislatives

Pel que fa a reformes legislatives, Rossell ha incidit en el fet que el Codi de procediment civil entri en vigor l’1 de maig i ha afegit que es treballa per poder introduir en el projecte de llei de la pròrroga “modificacions puntuals de tipus materials concretes que estan enllestides”. També ha manifestat que està pràcticament enllestit el projecte de llei d’accés electrònic a l’administració de la justícia, que ara es vol compartir amb els advocats, i ha anunciat que ja s’ha creat una “comissió per elaborar una modificació molt extensa del Codi de procediment penal”. I també es treballa en la modificació de la llei de la jurisdicció administrativa fiscal amb la intenció d’entrar-la a tràmit parlamentari a principis de l’any que ve.

El fiscal general Alfons Alberca ha manifestat que calen reformes processals “per agilitzar els processos”. “A nivell substantiu haurem d’anar-nos adaptant a figures reconegudes a nivell internacional”, ha afegit, manifestant que s’haurien de tipificar delictes com l’increment injustificat de patrimoni o la corrupció privada, que estan recollits en altres ordenaments jurídics i que són recomanacions d'organismes internacionals. També ha demanat que es faci una revisió de la llei qualificada de la justícia per introduir la figura del jurista assistent.

A l’últim, qüestionat sobre les crítiques dels advocats pel funcionament de la justícia, Rossell ha manifestat que la relació “sempre ha estat molt cordial”. I al seu torn, Casadevall ha respost també a les preguntes sobre el fet que el PS manifestés que no és un interlocutor vàlid. Ha manifestat que el model de composició del Consell Superior de la Justícia el marca la Constitució i ha destacat que malgrat se’ls assenyala, “sobretot” a ell per tenir un perfil polític, fa “deu anys” que no forma part de cap partit i que se l’hauria de valorar “no pel que he fet sinó pel que faig”. També ha manifestat que són els consellers els que han de decidir si volen canvis en la composició ja que són qui ho pot impulsar. Ha reivindicat, a més, que internacionalment es valora que la composició del CSJ és “molt equilibrada”.

stats