Calvó destaca la importància dels acords amb EDF ja que "acceleren la transició energètica"

La titular de Medi Ambient afegeix que tenir un col·laborador tan important ofereix "garanties"

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, s’ha reunit aquest dimarts a la tarda amb la secretària d’Estat de la transició ecològica de França, Emmanuelle Wargon, per tractar sobre les relacions dels dos països en matèria de transició energètica. La trobada ha tingut lloc després de l’acte de signatura amb Electricité de France (EDF) de quatre convenis que concreten l’acompanyament del grup francès a la transició energètica d’Andorra. Així, la secretària d’Estat francesa ha valorat molt positivament aquests acords i ha assenyalat que són fruit de les bones relacions entre els dos països. Calvó, de la seva banda, ha destacat la importància dels acords que s'han signat i que les bones relacions amb França s'estiguin materialitzant amb aspectes "concrets". També ha emfasitzat que amb aquests convenis "s'accelera la transició energètica" i, a més a més, s'encara amb totes les garanties, tenint en compte l'experiència d'EDF.

La reunió entre les dues mandatàries ha tingut lloc en el marc de les "bones" relacions entre ambdós països i de la col·laboració establerta en matèria de transició energètica, tal com han assenyalat des del Govern. Aquesta col·laboració es va enfortir durant la visita del predecessor de Wargon, Sebastien Lecornu, a Andorra. En aquella visita es va decidir crear el grup de treball francoandorrà en matèria de transició energètica, per tal d’incentivar la col·laboració entre empreses andorranes i franceses per la transició energètica, que ha tingut com a resultat l’interès de prop d’una vintena d’empreses franceses en projectes al país. Així doncs, el pas que s’ha fet aquest dimarts amb la signatura de l’acord amb EDF reforça els lligams establerts i garanteix els coneixements i l’experiència franceses en la transició energètica del Principat.

Calvó ha agraït el suport de França en aquest procés i ha reconegut que el lideratge del veí del nord en matèria de transició energètica i de canvi climàtic és una "garantia". Així ha destacat que la voluntat política ha estat clau per tancar un projecte d’aquesta envergadura. La titular de Medi Ambient ha afegit que la voluntat d'ambdues parts és que aquesta col·laboració es mantingui en el futur tant des del punt de vista tècnic com polític, ja que s'ha establert una "bona dinàmica" que es vol que tingui continuïtat. Ha remarcat el fet que per primera vegada es doni l'entrada de capital privat a FEDA i que això faciliti que es compti amb la col·laboració d'una empresa puntera en xarxes de calor com és Dalkia, del grup EDF; que es pugui disposar d'unes tarifes estables i que es garanteixi el seu origen en fonts renovables i, en tercer lloc, que un tercer conveni faciliti la instal·lació de comptadors intel·ligents que potenciïn un consum més eficient, gràcies a la col·laboració d'EDF International Networks. Calvó ha conclòs subratllant la col·laboració amb França, un país on la visió de la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic és una de les prioritats, i amb qui Andorra comparteix els "la mateixa visió".

Wargon ha opinat que les relacions entre els dos països són "molt satisfactòries" i que s’han materialitzat amb acords com els signats aquest dimarts entre les dues empreses elèctriques. A més, ha remarcat, en el mateix sentit que Calvó, que els dos països comparteixen una mateixa visió pel que fa al camí a recórrer en la transició energètica i en la lluita contra el canvi climàtic.