Camí d'esdevenir un país cardioprotegit

La Creu Roja i el Govern signen un conveni per instal·lar una desena de desfibril·ladors en equipaments esportius

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el director de la Creu Roja Andorrana, Jordi Fernández, han signat aquest dijous, al Poliesportiu d'Andorra, el conveni entre les dues institucions per posar una desena de desfibril·ladors al servei dels equipaments esportius que gestiona el Govern, i que són el mateix Poliesportiu, el Joan Alay, l'Estadi Nacional i el Centre de Tecnificació d'Ordino. "Amb aquesta signatura donem compliment a una de les obligacions legals del Govern, que és que la pràctica esportiva sigui el més segura possible", ha remarcat la ministra. Els deu nous aparells complementen els que ja donen servei a les instal·lacions.

Riva també ha insistit en la importància de la formació associada a la signatura del conveni, perquè fins a 78 tècnics d'aquestes instal·lacions sàpiguen com funcionen els aparells i puguin actuar en cas de necessitat. De fet, sense comptar els casos hospitalaris, es registren anualment al país una cinquantena d'aturades cardíaques en instal·lacions esportives o al carrer. "Assolim que les instal·lacions del Govern siguin zones cardioprotegides, així tant esportistes com espectadors es trobaran més segurs", ha dit.

Fernández, de la seva banda, ha ressaltat també la importància de les formacions per saber utilitzar els desfibril·ladors semiautomàtics, i ha recordat que a més d'instal·lar-los i de fer-ne el manteniment, la Creu Roja vetlla perquè els formadors puguin ensenyar els tècnics amb nocions bàsiques de primers auxilis.

L'ONG va instal·lar l'any passat 27 aparells, i n'hi ha un total de 52. Després de l'experiència recent amb Andorra la Vella, que ha estat certificada com a zona cardioprotegida, la idea de la Creu Roja és estendre aquesta especificació a la resta de parròquies. De fet, es troben en converses amb la majoria de comuns per seguir facilitant-los aparells. "El nostre desig seria que el màxim d'espais de parròquies siguin cardioprotegits i poder treure pit de dir que som un país cardioprotegit", ha dit Fernández.