Societat 01/07/2019

El Campus internacional per a joves iberoamericans: un exemple de cooperació entre països

Aquesta activitat és la primera que acull Andorra en el marc de la Cimera 2020

M. F.
3 min
Els joves que participen al campus conversant durant l'acte d'inauguració. / M. F. (ANA)

Escaldes-EngordanyFins a tretze joves iberoamericans de països com Cuba, Veneçuela, Espanya, Portugal, Guatemala o Costa Rica participen des d'aquest dilluns en el Campus internacional per a joves iberoamericans Vall del Madriu-Perafita-Claror, el primer dels esdeveniments emmarcats en la Cimera iberoamericana 2020 que Andorra acull, ja que d'altres trobades s'han fet, fins ara, fora del país. La directora del departament de la Cimera Iberoamericana del ministeri d'Afers Exteriors, Gemma Cano, ha destacat la satisfacció perquè aquest acte ha tingut "molt poder de convocatòria" i ha emfasitzat el fet que la primera de les propostes que Andorra acull en el marc d'aquesta cimera sigui precisament centrada en els joves, donada la importància que tenen a la regió i també a Andorra. A més, creu que "qui millor que els joves per transmetre el que han vist" i fer, per tant, que "Andorra es mostri més visible".

El secretari adjunt iberoamericà, Marcos Pinta, ha valorat que aquesta iniciativa, que pretén apropar el patrimoni als joves i que hi hagi entre ells una col·laboració, és "molt important", ja que ha recordat que els eixos de treball de la Secretaria general iberoamericana són el coneixement, la cohesió social i la cultura i queden "molt ben emmarcats" en la filosofia del campus. A més, creu que es pot aprofitar "aquesta experiència" que els joves tindran a Andorra per traslladar-la a altres àmbits de cooperació entre els diferents estats, 22, que integren aquest organisme internacional.

La inauguració d'aquest campus, que s'allargarà durant dues setmanes, es fa coincidint amb el quinzè aniversari de la inscripció de la Vall del Madriu-Perafita-Claror com a patrimoni de la Unesco, tal com ha recordat la directora del pla de gestió de la vall, Susanna Simon, que ha destacat que precisament aquesta proposta s'emmarca en aquest aniversari i, precisament, és el tret de sortida. El repte de cara al futur, segons Simon, és continuar desenvolupant el pla i la conservació, així com la divulgació, dos eixos que, precisament, es plasmen en el campus, ja que s'incidirà en què els joves coneguin el patrimoni, la biodiversitat de la vall i la gestió tant de la mateixa vall com d'altres aspectes com el bosc.

Precisament un dels aspectes que queda per desencallar és l'accés a les propietats privades de la vall. Simon ha destacat que encara s'hi treballa i que s'ha permès que un propietari pugui accedir al seu terreny amb un giny mecanitzat per fer feines agrícoles. Preguntada sobre si aquesta proposta obriria la porta a l'accés a altres propietats, ha destacat que s'haurà d'avaluar el "cas per cas".

L'experiència dels joves

Matías Mora, de Costa Rica, explica que s'ha animat a participar perquè és "un apassionat" dels temes mediambientals i creu que l'experiència li pot servir per aprofundir en aquest interès. Sabia que Andorra existia, ja que li agrada molt la geografia i el que ha vist l'ha impressionat; de fet, és la primera vegada que visita Europa. Creu que la seva participació en aquesta proposta pot ser "una oportunitat molt gran" per traslladar el coneixement al seu país. Gabriel Caldera, de Veneçuela, creu que l'experiència pot servir per establir "llaços amb altres països" i que així després pugui ajudar la seva feina al seu país, on forma part de la Fundació Joventut per Veneçuela, una organització juvenil. Ja havia estat en altres ocasions a Europa i explica que Andorra li recorda la ciutat de Caracas, que també està envoltada de muntanyes. I del Principat què en destaca? Els seus "valors i principis".

stats