Publicitat
Publicitat

Canillo celebra la Fira del Bestiar amb el repte d'afrontar el relleu generacional

Els ramaders de la parròquia i el comú estan treballant una proposta del ministeri d'Agricultura perquè els joves s'interessin pel sector primari

Una vintena d'explotacions ramaderes han participat, aquest diumenge, a la ja tradicional Fira del Bestiar de Canillo, que també ha comptat amb una quarantena de parades d'artesania i alimentació; des del cisteller o l'espardenyer, fins a les que venien peces de roba fetes a mà, embotits o dolços, entre altres. És un dia de retrobada pels veïns i per fer visible la feina dels ramaders de la parròquia. Enguany, a més, el temps ha acompanyat, de manera que el dia animava a passejar per la fira. La inauguració, com és habitual, ha anat a càrrec de les autoritats de la parròquia de Canillo i el Govern d'Andorra, que han fet una volta a la fira saludant a tots els paradistes. Hi han assistit el cap de Govern, Toni Martí, acompanyat de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, a més del cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, i altres consellers del comú.

Malgrat l'èxit de participació a la fira, el sector primari de la parròquia de Canillo viu un problema generacional. La ministra Sílvia Calvó ha explicat que a diferència de les altres parròquies, on els joves estan agafant el comandament de les explotacions ramaderes i assegurant el relleu, en aquesta està costant més. Per això, des de fa dos anys, el comú de Canillo està treballant una proposta del ministeri d'Agricultura, juntament amb els ramaders, perquè les noves generacions s'interessin per aquesta activitat. Segons ha avançat Calvó, es tracta d'un projecte basat en el cooperativisme, que permeti unir esforços i fer més fàcil aquesta feina.

El cònsol major, Josep Mandicó, ha volgut destacar les dificultats que comporta l'orografia de la parròquia de Canillo, especialment a l'hivern, i ha recordat que "el bestiar no entén de festes ni vacances i s'ha de cuidar tot l'any, i això és molt sacrificat". Mandicó ha explicat que la proposta del ministeri s'ha presentat als agricultors i ramaders de la parròquia, els quals han fet les seves aportacions, i que ara cal seguir amb les converses per veure quina viabilitat pot tenir el projecte "a mitjà termini", a dit. Per tant, no hi ha cap data fixada perquè aquest pla tiri endavant. Ara bé, tant ramaders com comú de Canillo i ministeri d'Agricultura del Govern d'Andorra tenen clar que, sí avança, serà de manera conjunta.  

Etiquetes