Publicitat
Publicitat

Canillo segueix apostant per l’artesania i la tradició a la Fira del bestiar

El cònsol destaca que la fira pot servir també per mostrar als joves sortides laborals amb oficis tradicionals

La parròquia de Canillo malgrat ser un territori amb vocació turística encara manté els orígens i continua essent un indret ideal pels ramaders i els agricultors. Un any més l’aparcament dels Arenys ha aplegat a més de 200 caps de bestiar -vacum, rossam, oví i cabrum- provinents d’una quinzena de famílies ramaderes de Canillo en el marc de la Fira del bestiar i l’artesania.

Anys enrere s’organitzava aquesta fira per vendre i comprar el bestiar i seguint amb la tradició, el comú de Canillo vol mantenir viu aquest esperit ramader. El cònsol major, Josep Mandicó ha apuntat que “es tracta d’un sector que cada vegada va més a la baixa i des del comú intentem resoldre que poc a poc això no vagi desapareixent”. En aquest sentit, la Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha afegit que “és una fira tradicional i és important que les famílies puguin veure que a Canillo encara hi ha bestiar”.

Grans i petits s’han apropat a la fira per descobrir tot el que oferia la jornada. A més de la zona habilitada pel bestiar, als voltants del Palau de Gel s’han aplegat fins a 40 paradetes d’artesania. A més, uns 16 artesans han mostrat diferents oficis força desconeguts avui en dia, com el de vidrier, cisteller, ceramista, espardenyer i filador entre d’altres. Els més atrevits també han pogut realitzar tallers per aprendre una mica més d’aquests oficis i endur-se el resultat cap a casa.

Mandicó ha explicat que “l’objectiu de la fira és mostrar als joves els diferents oficis que al llarg de la història han estat presents a la parròquia de Canillo”. A més, “és un dia ideal per reconèixer la feina feta de tots els ramaders i fer un reconeixement a aquest sector”. El Comú i el Govern treballen de la mà per enfortir la ramaderia, de fet, Calvó ha assegurat que “estem consolidant la carn de pollí, que té molta tirada, i estem mirant si podem consolidar la carn d’oví, ja que tradicionalment era una carn que tenia molta transhumància cap a Espanya i cap a França”.

La jornada ha anat acompanyada de música, la banda d’Artès, municipi francès del departament de la Gironda, poble agermanat amb Canillo, ha estat l’encarregada de posar ritme a la Fira. I per matar la gana, el Comú de Canillo ha ofert a tots els assistents ostres, coincidint amb la Festa de l’Ostra celebrada aquest dissabte, i altres productes de degustació.