Casadevall, favorable a què es reguli l'obstrucció a la justícia

Espot destaca que no és partidari de "legislacions ad hoc o reactives"

El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, s'ha mostrat favorable que es reguli l'obstrucció a la justícia. Així ho ha manifestat arran de les preguntes dels mitjans de comunicació sobre els diferents recursos presentats en el marc del primer judici del cas BPA i que han obligat a suspendre el judici en dues ocasions.

Casadevall ha destacat que països com Espanya ho tenen regulat. Així, ha manifestat que "segurament" hi ha algunes coses que es poden canviar i ha recordat que "altres països ho tenen ben regulat". Així s'ha mostrat partidari de fer modificacions legals perquè quedi ben clar "fins a on" es pot arribar per defensar els interessos dels clients però sense interferir en el correcte funcionament de la justícia. El que cal tenir present, ha concretat, és que hi ha quinze batlles, sis magistrats al Tribunal de Corts i nou al Superior i que "si pel que sigui no poden actuar tots" no sap quina seria la solució, tenint en compte que Andorra és un petit país i no té el marge de maniobra de grans estats on hi ha molts jutges i magistrats.

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha destacat que per fer canvis legislatius cal fer una anàlisi aprofundida, ja que ha destacat que no és partidari de "legislacions ad hoc o reactives" i, ha conclòs que si es confirma que és necessari fer modificacions, es faran però "no de manera precipitada". Ha afegit que el que està passant en aquest cas no és un problema de la justícia ni d'un buit legal i ha recordat que la justícia ha de ser "garantista i efectiva" i que precisament la conciliació d'aquests dos interessos pot fer que la tramitació d'un procés s'allargui "més del desitjable".

Per la seva part el fiscal general, Alfons Alberca, ha destacat que si es miren causes d'aquestes dimensions als països veïns es pot comprovar que els terminis estarien per sobre de l'eficiència dels països veïns. Ha destacat que ell té bona relació amb els advocats i que entén que cadascú escull la seva tàctica fer defensar els seus clients. Quant a les modificacions a la llei ha subratllat que ja té mecanismes per fer que es rebutgin qüestions que puguin estar plantejades amb "evident frau de llei".