Societat 07/10/2014

Cinca destaca l'agilitat legislativa del país per atreure nous sectors

El ministre reconeix que el país té una capacitat financera limitada, i que el que s'han de potenciar són projectes petits o que comencin

M.t.
3 min
Jordi Cinca ha clausurat el Fòrum de Biotecnologia / M.T.

Escaldes-EngordanyEl ministre d'Economia i Finances, Jordi Cinca, ha clausurat el primer Fòrum de Biotecnologia d'Andorra destacant els punts forts i les limitacions del país a l'hora de captar nous sectors emergents com aquest. El ministre ha reconegut que aquest procés "és una cursa a llarg termini" i que cal ser conscients de la petitesa del país i que "no anem a competir amb Boston o amb Ginebra".

Malgrat això, Jordi Cinca ha destacat que el fet de ser un país amb capacitat de legislar "és un potencial que hem de saber explotar", i que la virtut de tenir dimensions petites és l'agilitat legislativa, sempre des de la prudència i des del coneixement dels projectes que es volen instal·lar al país. "Hem d'interlocutar amb el sector i no únicament mirar com ho fan a altres llocs, per conèixer les seves necessitats i veure si es poden incorporar a la legislació", ha assegurat.

Capacitat financera limitada

Jordi Cinca també ha volgut deixar clar que les empreses no poden venir pretenent que el Govern financiï els seus projectes, una estratègia que sí que utilitzen alguns països. De fet, el ministre ha reconegut que el país pot ajudar que comencin projectes molt embrionaris, però "difícilment es pot embarcar en grans finançaments, perquè hi ha projectes que poden tenir un pressupost més gran que els 400 milions que té el de l'Estat".

Segons el ministre, Andorra ha d'apostar per ser atractiva legislativament, on es pugui operar amb facilitat i amb un marc fiscal competitiu. Per això, veu possible ser "una bona plaça per a projectes que comencin, projectes petits o projectes parcials de grans empreses ubicades en un altre lloc". Pel que fa a l'àmbit de la biotecnologia, Cinca ha dit que és un sector més a potenciar, perquè es pot adaptar molt bé a la realitat d'Andorra, ja que no necessita mà d'obra molt especialitzada, i no requereix de grans espais ni d'una indústria pesada al darrera.

Taula rodona amb els responsables dels projectes de biotecnologia que s'han implantat al país / M.T.

Donar a conèixer el sector

Al llarg de la jornada, el primer Fòrum de Biotecnologia ha parlat sobre els diferents aspectes que envolten aquest sector i ha donat a conèixer experiències que ja s'han posat en marxa al país, com ara els bancs de teixits o les iniciatives relacionades amb la medicina regenerativa. El cofundador del banc de teixits Cimera i exdirector del Banc de Sang i de Teixits de Catalunya, Ramon Pau Pla, ha explicat que els punts forts d'Andorra en aquest àmbit són la seva situació –a cavall entre Espanya i França i a l'abast de tot el sud d'Europa–, el fet de ser un país amb una gran estabilitat, i on els ha resultat molt fàcil fer aquest desenvolupament gràcies a la regulació, els ajuts que han rebut per part de l'Administració, i del finançament per part d'inversors andorrans i de la banca.

De la seva banda, Ludger Hanneken, especialitzat en turisme mèdic amb l'obertura d'un centre oftalmològic, ha donat a conèixer un producte nou desenvolupat a Alemanya per a la detecció del glaucoma, per al qual els seus responsables busquen finançament. En relació al potencial del sector de la biotecnologia, Hanneken considera que el més prioritari és poder disposar d'una xarxa, un ambient acadèmic per a la investigació i el seu desenvolupament.

stats