Cinquanta anys d'escudella a Andorra la Vella

Mitja hora abans de donar inici a l'esdeveniment, s'ha fet un homenatge als exescudellaires i autoritats que han participat al llarg d'aquests anys

La plaça Guillemó d'Andorra la Vella ha tornat a ser, aquest dijous al migdia, l'epicentre de la celebració del 50è aniversari de l'escudella de Sant Antoni. Tot i això, i mitja hora abans de donar inici oficial a l'esdeveniment, ha tingut lloc un acte d'homenatge als exescudellaires i autoritats que han participat de la tradició durant aquests anys i s'han beneït les escudelles. S'han preparat un total de 4.500 racions, que s'han acompanyat amb 100 quilos de pa moreno, fins a 140 litres de vi negre i 160 tortells de Sant Antoni per donar de dinar a un gran nombre de persones que han estat fent cua des d'abans de la una del migdia.

Els preparatius, però, han començat ben aviat. Fins a set membres de la Confraria d'Escudellaires s'han posat a treballar per deixar-ho tot a punt a les cinc de la matinada. Tal com ha confirmat un dels membres, Teo Armengol, "venim aviat perquè s'ha de fer el foc, repassar i netejar les fogaines i l'aigua ja ha de començar a bullir a les set del matí". En aquesta edició s'han instal·lat deu fogaines, de les quals vuit han estat utilitzades per l'escudella i les dues restants han servit per posar-hi el brou i coure-hi les mandonguilles.

Tot i que la tradició va començar el 1970, Armengol ha argumentat que els ingredients i la manera de cuinar l'escudella és exactament la mateixa que en els seus inicis, tot i que l'únic element que ha variat són les quantitats per atendre el volum de persones que s'hi han apropat. A més, s'ha dissenyat un plat commemoratiu de la festa amb motiu dels 50 anys de l'escudella que els assistents han pogut adquirir per un preu de 7 euros.

Aquesta tradició, tal com ha confirmat la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, està "molt consolidada" i compta amb una perdurabilitat en el temps de "molts anys", ja que el comú "continuarà recolzant aquests escudellaires que ho fan amb molt sentiment i amb moltes ganes". Per tant, Marsol ha finalitzat expressant que ja espera la celebració de la 51a edició.