Cinquè transplantament amb una unitat de sang de cordó d'Andorra

L'any 2018, en el 72% dels parts, les dones estaven inscrites com a donants

La Comissió de seguiment del programa de donació d'unitats de sang de cordó umbilical ha celebrat aquest divendres la seva reunió anual per fer balanç del funcionament aquest 2019 i destaca que ha tingut lloc el cinquè trasplantament amb una unitat de sang de cordó umbilical provinent d'Andorra. En aquest sentit, els membres de la comissió han subratllat les elevades xifres de donació d'unitats de cordó, que situa el Principat en la quarta posició de les 58 maternitats que integren el programa Concòrdia, format per sis comunitats autònomes d'Espanya i Andorra.

L'any 2017, en el 56% dels parts, les dones estaven inscrites com a donants. El 2018, aquesta xifra es va veure augmentada fins al 72,3% i fins a l'agost d'aquest 2019 ja eren 74,8% dels parts en els quals les dones estaven inscrites com a donants. Pel que fa a la relació amb el nombre de mostres de cordó finalment recollides, l'any 2017 se'n van recollir en un 32% dels parts, el 2918 en un 39% i enguany en 27%. En aquest sentit, la comissió ha volgut destacar les xifres de dones inscrites com a donants, fet que posa de manifest el compromís de la població andorrana, així com la qualitat de les mostres recollides que mostra la bona tasca dels professionals.

D'altra banda, en la reunió també s'ha aprofitat per tractar els avenços duts a terme per posar en funcionament el programa de donació de medul·la òssia a Andorra durant el primer trimestre del 2020. A més, s'han dut avenços perquè la donació i extracció de teixits i òrgans pugui ser una realitat en el termini més breu possible, començant per la còrnia.

La comissió té com a objectiu principal la supervisió del programa, que es va iniciar el 2013, i està integrada per representants del ministeri de Salut, així com de l'Organització Nacional de Trasplantaments d'Espanya, de l'Organització Catalana de Transplantaments, del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, de la Fundació Carreras, del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària i de la Fundació Crèdit Andorrà, que és qui finança les campanyes de promoció del programa.