Societat 18/05/2015

Comença l'elaboració del 'big data' nacional

La Fundació Actua Tech inicia, amb el suport del MIT, els treballs per desenvolupar la gran base de dades que ha de servir de plataforma per al projecte d''Smart Country'

Ana
2 min
La primera sessió de treball s'ha fet a la UdA / G.LL.T.

Sant Julià de LòriaLa Fundació Actua TECH, que té com a patrons el Govern, Andorra Telecom, FEDA i la UdA, ha iniciat aquest dilluns els treballs per desenvolupar un 'big data' nacional. Tal com ja es va anunciar fa uns mesos durant la presentació d'Actua TECH, aquesta plataforma ha de recollir un seguit de dades de diversos àmbits que han de servir per a la millora i el desenvolupament de diferents serveis. Per fer-ho, la fundació compta amb el suport d'un equip de recerca del Massachussets Institute of Technology. La primera jornada de treball s'ha celebrat a la Universitat d'Andorra.

El 'big data' nacional és la plataforma tecnològica sobre la qual es basa el projecte d''Smart Country' amb el qual treballa la fundació. Un cop estigui creat, ha de servir per desenvolupar aplicacions que millorin aspectes concrets del dia a dia de la ciutadania, per exemple en camps com la mobilitat, o també per gestionar de forma més eficient determinats serveis.

Així doncs, tal com ha destacat el director general de FEDA, Albert Moles, tenir totes aquestes dades agrupades pot servir, en l'àmbit energètic, per rebaixar costos, reduir la dependència o tenir un menor impacte ambiental. El motiu és que, un cop centralitzada tota la informació de què disposen FEDA, Andorra Telecom i el Govern, es podrà fer un "control i una gestió eficient dels aparells electrònics o posar en comú el consum i producció d'un nombre de clients d'un barri o illa de cases per poder gestionar-ne el subministrament", per exemple.

Aplicacions turístiques i comercials

Més enllà d'aquests projectes en l'àmbit mediambiental o de mobilitat, aquesta gran base de dades també s'ha de poder utilitzar per desenvolupar aplicacions de caire turístic o comercial. Ha de ser la base, a més, perquè empreses tecnològiques generin projectes d'alt valor afegit, tant per al mercat andorrà, com per a l'exportació.

Moles ha posat de manifest la importància que aquesta gran base de dades "no es faci només des de FEDA, des d'Andorra Telecom o des de la Universitat", ja que pel volum que tenen tant aquestes institucions com el país, el més adequat és unir-se sota un mateix paraigües.

L'altre objectiu destacat per Moles és elaborar aquest 'big data' "des del país i controlant que es fa ben fet", abans que vingui alguna companyia estrangera i ho faci.

Suport del MIT

El projecte s'ha iniciat aquest dilluns i l'objectiu és que d'aquí un any "es puguin començar a veure resultats i idees concretes". La funció del MIT, precisament, serà "aportar idees, solucions i maneres noves de treballar als reptes i problemes que els plantegem nosaltres". Els equips de recerca del MIT, ha remarcat Moles, tenen força experiència en aquest camp, ja que "estan desenvolupant projectes similars arreu del món".

stats