Societat 06/10/2015

Complementar la medicina convencional amb l'alternativa per tractar el càncer

La doctora Odile Fernández ha reunit unes 500 persones a Andorra que no s'han volgut perdre les seves 'receptes anticàncer'

Ana
3 min
Conferència d'Odile Fernández / M.G. (ANA)

Andorra la VellaLa doctora Odile Fernández i autora del conegut llibre 'Mis recetas anticáncer' ha destacat els beneficis que comporta el fet de complementar la medicina tradicional amb els tractaments alternatius a l'hora de curar el càncer. Ho ha fet durant la conferència 'Alimentació, exercici i emocions per prevenir el càncer', que ha impartit aquest dimarts a la tarda a l'Andorra Park Hotel, davant de mig miler de persones, organitzada per la Fundació Crèdit Andorrà. Fernández, que és especialista en Medicina Familiar i Comunitària, i que exerceix a Granada, ja va ser a Andorra el passat mes d'abril i en vista de la gran afluència de públic es va comprometre a tornar.

Fernández ha posat de manifest els beneficis que comporta l'oncologia integrativa, que és aquella que "combina el millor de la medicina convencional –amb la quimioteràpia, la radioteràpia i la cirurgia, entre d'altres- amb totes aquelles teràpies que des del punt de vista científic hagin demostrat que són beneficioses per al malalt de càncer".

En relació a aquestes teràpies complementàries, Fernández ha posat com a exemples el ioga, el txi-kung, l'homeopatia o l'acupuntura. Per a la doctora, "aquest és probablement el futur a l'hora d'abordar el càncer". En aquest sentit, ha destacat que als Estats Units i a Alemanya ja s'aplica, i en aquest darrer cas, ja s'està començant a integrar al sistema públic de salut. Fernández s'ha mostrat esperançada que en un futur altres països com Espanya o Andorra també puguin implementar-ho.

La doctora també ha posat de manifest que l'alimentació té igualment un pes determinant a l'hora de prevenir i, en el pitjor dels casos, tractar un càncer. Així doncs, una menor ingesta de carn roja, refinats, sucres i embotits, juntament amb una potenciació de la verdura, els llegums i la fruita seca poden tenir un pes determinant a l'hora de curar aquesta malaltia.

Aquesta, de fet, va ser la principal qüestió que va tractar en la primera conferència. En aquesta segona xerrada, Fernández també ha parlat de l'alimentació, però ha fet més èmfasi en la necessitat d'abordar la qüestió emocional i espiritual, tot potenciant l'atenció en aquest àmbit durant el tractament del càncer.

Així doncs, ha posat de manifest que "situacions d'estrès crònic o de depressió" generen uns efectes fisiològics que poden afavorir el càncer. A banda, un cop ja desenvolupada la malaltia, ha assegurat que hi ha estudis científics que demostren que les persones que han rebut un suport emocional durant el tractament han experimentat una millor recuperació.

El fet de no tenir uns efectes secundaris tan severs, gràcies a aquesta combinació de tractaments, ajuda a tenir un millor estat d'ànim, un fet que també és important a l'hora d'afrontar un procés de curació.

Fernández va patir un càncer d'ovari i els pronòstics mèdics no li oferien gaires esperances. Va ser aleshores, empesa sobretot per la voluntat de sobreviure i poder cuidar del seu fill de tres anys, que va començar a investigar per trobar alternatives que permetessin complementar la medicina tradicional i poder així curar-se.

D'aquesta manera va trobar una relació directa entre els hàbits de vida, l'alimentació i la gestió emocional amb el desenvolupament del càncer. Després de curar-se totalment de la malaltia va decidir divulgar els seus coneixements i, fruit d'aquesta tasca, ja ha publicat diversos llibres, el més conegut dels quals ha estat 'Mis recetas anticáncer'.

De fet, Fernández ha aprofitat la seva segona visita a Andorra per presentar el volum que acaba de publicar, titulat 'Guía práctica de alimentación y vida anticáncer'.

Per la seva banda, la directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros, ha assegurat que "és un honor i un plaer" tornar a comptar de nou amb la presència d'Odile Fernàndez, a qui ha agraït que hagi volgut tornar al Principat per oferir els seus coneixements a aquelles persones que no van poder assistir a la conferència de l'abril.

L'activitat s'ha emmarcat en el programa 'La salut al dia', amb el qual la Fundació Crèdit Andorrà vol oferir informació i formació a les persones afectades per malalties de gran impacte social, així com als seus familiars i cuidadors.

stats