Societat 05/12/2017

El Consell d'Europa insta Andorra a despenalitzar l'avortament

El Principat és un dels vuit països que prohibeixen o restringeixen el dret a interrompre l'embaràs

E. J. M. / M. F.
2 min
Recollida de firmes a favor de la despenalització d'avortament a l'estand d'Stop Violències. / ARXIU

Andorra la VellaAndorra és un dels vuit membres del Consell d'Europa que encara tenen pendent revisar la legislació sobre l'avortament per apropar-se a la resta d'Estats membres (40) que ja l'han legalitzat. De fet, Andorra i Malta són els dos únics països que prohibeixen interrompre l'embaràs en qualsevol circumstància. El Consell d'Europa ho constata en l'informe 'Salut i drets sexuals i reproductius de les dones a Europa', presentat aquest dimarts pel comissari de drets humans, Nils Muižnieks.

"La salut sexual i els drets reproductius de les dones són drets humans. Desafortunadament, però, les dones d'Europa segueixen veient els seus drets violats o restringits per lleis, polítiques i pràctiques que, en última instància, reflecteixen la persistència dels estereotips de gènere i les desigualtats. Els Estats han de ser conscients d'aquestes violacions, abordar-les i comprometre's a fer avançar en la igualtat de gènere en aquest àmbit crucial de la vida", ha declarat Muižnieks.

El document defensat pel comissari de drets humans conté les obligacions que han de prendre els Estats membres del Consell d'Europa, segons les normes europees i internacionals que s'apliquen en la salut i els drets sexuals i reproductius de les dones. Encara hi ha països amb llacunes que no els garanteixen, un dels quals és Andorra, que prohibeix l'avortament en tots els casos. "Els Estats han d'assegurar a totes les dones l'atenció i els serveis de salut sexual i reproductiva que siguin accessibles, assequibles i de bona qualitat", ha conclòs Muižnieks.

L’article 8 de la Constitució andorrana reconeix "el dret a la vida i la protegeix plenament en les seves diferents fases". L’article 108 del Codi penal estableix que es castiga "amb pena de presó de tres mesos a tres anys i inhabilitació per exercir qualsevol professió sanitària per un període fins a cinc anys" a qui provoqui un avortament consentit, i a la dona que s’hi sotmeti voluntàriament "ha de ser castigada amb pena d’arrest". La temptativa també és "punible".

El document de Muižnieks insta Andorra, i la resta de països que prohibeixen o restringeixen aquest dret, a facilitar a les dones la interrupció voluntària de l'embaràs. L’any 2013, la Cedaw (Comitè per a l’eliminació de la discriminació contra la dona) de l’Organització de les Nacions Unides va instar Andorra a legalitzar l’avortament en almenys tres supòsits (violació, perill per a la vida de la mare i malformacions fetals). Actualment, hi ha en marxa una recollida de firmes, impulsada per l'entitat Stop Violències, per exigir, com a mínim, aquests tres supòsits. El comissari de drets humans, però, no hi posa límits.

Sobre aquest tema, Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ha lamentat el fet que hagi faltat “voluntat política” fins ara per poder tirar endavant, si més no, la despenalització de l’avortament en els tres supòsits bàsics, que és el que des de la formació defensen. Així, el secretari d’organització de la formació, Joan-Marc Miralles, ha posat en relleu que ells han plantejat la qüestió en diferents ocasions i que totes el debat al Consell General ha estat rebutjat, la darrera de les ocasions, argumentant que es podria posar en perill el coprincipat. Miralles ha defensat que s’ha de tenir en compte que “el poble té el poder” i que hi ha els mecanismes perquè es despenalitzi l’avortament en els tres supòsits bàsics i no es posi en perill el coprincipat.

stats