Creix el nombre de cuidadors que fan servir el recurs de respir

Aquest any fins a 94 persones se n'han beneficiat i des d'Afers Socials treballen per desenvolupar les altres 20 accions del pla d'atenció integral a la gent gran

El recurs de respir residencial, orientat a les persones que tenen una persona a càrrec perquè puguin gaudir d’uns dies de descans, ha beneficiat al llarg d’aquest any 94 persones. Així es desprèn del balanç facilitat pel Govern de les 21 accions del pla d’atenció integral per a la gent gran 'Tu ets important' que va impulsar el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior l’octubre de l’any passat.

Cal recordar que en el marc d’aquest pla, un dels objectius marcats era potenciar aquest programa de respir de tal manera que cada vegada hi hagués més cuidadors que poguessin tenir uns dies de descans i des d'Afers Socials destaquen el fet que "s'han incrementat" les demandes per poder-se beneficiar d'aquest recurs.

Les 21 accions de 'Tu ets important' s’engloben en cinc línies de treball: gent gran activa; envellir amb qualitat de vida; suport i acompanyament a les famílies i cuidadors no professionals; prevenció de situacions d’exclusió i promoció de l’autonomia i estudis. A banda dels resultats del programa 'Respir' i d’altres mesures que ja s’han anat anunciant, com la revisió de les pensions de solidaritat de la gent gran o l’acord amb el Col·legi de Podòlegs per oferir aquest servei de manera gratuïta a les persones que reben una pensió de solidaritat, altra acció destacable és que s’han iniciat ja les enquestes a les persones més grans de 80 anys que viuen soles, una proposta que té per objectiu posar en marxa “els mecanismes que s’escaiguin per assegurar una bona qualitat de vida”. Ja s’han fet els qüestionaris a les persones que viuen a Canillo, Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria i a principis de l’any que ve es preveu que els resultats ja estiguin disponibles.

Entrant al detall de les diferents propostes, cal destacar que en el marc de la línia de gent gran activa, el programa ‘Lletra lligada’ per fomentar l’intercanvi de cartes entre la gent gran i els joves compta actualment amb la participació de divuit persones i a finals d’any és previst que es faci un berenar de trobada de les parelles d’amics que s'han creat. Quant al projecte ‘Capicua’, un espai d’intercanvi d’experiències, coneixements i habilitats entre gent gran i altres col·lectius, cal destacar que al llarg de l’any s’han fet dues activitats, sobre ganxet i noves tecnologies i que durant aquest mes de novembre es farà un altra proposta culinària. A més, s'informa que el programa ‘Jubilactiu’, per fomentar que el col·lectiu es mantingui actiu, es posarà en marxa l’any que ve, com també l’intercanvi entre entitats de gent gran d’Andorra i d’altres països. Pel que fa a la xarxa de voluntariat, des d’Afers Socials destaquen que s’està assumint des del Servei d’atenció domiciliària i, quant al programa de viatges per a la gent gran, es posa en relleu que s’està negociant i que en breu es farà públic.

En la línia d’envellir amb qualitat de vida, a banda de les dades del programa ‘Respir’, es posa en relleu el fet que hi ha en marxa un pis amb suport a Ordino per a la gent gran i que la voluntat és que en els propers anys se’n puguin posar en marxa d’altres. Quant al servei d’assessorament i subministrament de suport, Afers Socials destaca que s’hagi posat en marxa el pis mostra i que el 19 d’octubre es fes un taller d’arnesos per moure persones amb mobilitat reduïda i en el qual hi van prendre part 22 persones. També es posa en relleu la creació del banc de productes de suport. En el marc d'aquesta línia de treball també es remarca que el Servei de podologia hagi estat inclòs a la cartera de serveis socials i sociosanitaris per als centres de dia i residències.

En l'apartat de suport i acompanyament a les famílies, Afers Socials destaca la realització de tres tallers en aquest darrer trimestre d’any perquè les persones que tenen una altra a càrrec puguin aprofundir en determinades temàtiques sobre la seva cura. A més, afegeixen, s’han previst un seguit de formacions continuades amb la unitat de cures pal·liatives del SAAS, la primera de les quals es farà el 27 de novembre. També s’han fet accions formatives amb la Creu Roja Andorrana i amb la Fundació Pilares.

Pel que fa a la línia de prevenció de situacions d’exclusió, s'hi inclouen les accions dutes a terme per millorar les pensions i el tercer pagador per a les persones que perceben una pensió de solidaritat. I quant a l’anomenat programa ‘Radars’, es treballa amb entitats catalanes per poder desenvolupar projectes de voluntariat per recolzar l’atenció domiciliària i de proximitat, una feina que es farà durant l’any que ve. En aquesta línia s’inclouen també les enquestes abans esmentades a les persones més grans de 80 anys.

A l’últim, i en l’apartat d’estudis, es posa en relleu que s’ha demanat a la CASS un informe sobre el Codi europeu de la seguretat social i també es recorda la feina feta per a la revisió dels requisits exigits per percebre la pensió de viduïtat que s’inclouen arran del projecte de llei de modificació de la Llei de la CASS, que es troba a tràmit parlamentari i que permetrà que amb quinze anys cotitzats ja sigui possible tenir accés a aquesta pensió.